File Optimizer - бързо оптимизиране на размера на файлове без загуба на качеството

Pinterest LinkedIn +

Днес използването на така наречените cloud ("облачни") услуги е по-лесно и достъпно от всякога. В същото време съхраняването на ценна информация - документи, снимки, видеоклипове и прочее, онлайн е най-сигурният начин за запазването й от ненавременни сривове на системата или от повреда.

Проблемът тук обаче са наличните обеми достъпно пространство, на които можете да разчитате. Безплатните варианти на услуги като Google Drive и SkyDrive предлагат сравнително скромни (по съвременните стандарти) капацитет от 5 до 20 GB, които бързо ще се стопят, щом веднъж започнете да ги използвате активно. Разбира се, опция е създаването на множество безплатни акаунти, но това е неудобно и непрактично.

Какво тогава е решението? Най-логично би било да си плащате за повече онлайн пространство за съхранение, но не всеки може да отделя по 5-10 долара ежемесечно за такива цели.

Друг, по-подходящ и най-важното безплатен вариант е File Optimizer. Както подсказва името, това е малка, свободна за използване програма, която анализира съдържанието на широк спектър от различни файлове - документи, електронни таблици, цифрови изображения, pdf и аудио файлове и оптимизира размера им (без да намалява тяхното качество).

Програмата е изключително лесна за употреба - за да я използвате, е достатъчно да хванете, завлечете и пуснете съответния файл (файлове) в отворения й прозорец. Останалото тя ще извърши сама.

Процесът по оптимизиране се извършва сравнително бързо (като, разбира се, варира в зависимост от броя и размера на файловете). След като той приключи ще можете да видите едновременно оригинала и оптимизираната му версия и да сравните размера им.

В някои случаи резултатите ще ви изненадат - например тестов pdf документ с размер близо 2MB беше "смачкан" от File Optimizer до смешните 2 килобайта!

Естествено, не винаги можете да очаквате подобна "компресия", но дори и при най-упоритите файлове резултатите варират между 10 и 20 процента от обема им, което не е зле.

Сподели.