Феноменът Big Brother

Pinterest LinkedIn +

През 2004 година на българския зрител се случи нещо, което из основи промени представата му за телевизионно шоу и откри нови хоризонти за забрава на собственото изтерзано ежедневие чрез изобретението на Пол Нипков. В неговия дом влезе роденият през 1999 г. в Холандия феномен Big Brother.

Кой е Big Brother

Истинският Big Brother, или Големия брат, е олицетворение на върховната антихуманна злина, залегнала в тоталитарния режим, проекция на въображението на британския писател и журналист Джордж Оруел. Роденият в Индия писател пророк създава Големия брат по времето, когато в България идва на власт за 45 дълги години комунистическата партия (БКП). Събитията, които Оруел описва в романа си "1984", са негова художествена измислица, но всъщност зловещо предсказание за геноцида на човешки души във всички онези комунистически държави, сред които е и България, и Русия, Чехословакия, Китай, Куба...

В края на 20-ти век комунизмът в много от тези държави е победен, често с преврат, и заменен от ранна версия на капитализъм. Човекът заживява свободно и най-сетне получава една от най-фундаменталните привилегии на човешкия род - правото на избор. Изборът в какво да вярва, как да се облича, как да живее и дори изборът какво да гледа по телевизията.

По това време хората и най-вече домакините, живеещи в най-развитите икономически държави, до голяма степен презадоволени в собственото си ежедневие, все по-трудно намират спасение от скуката, пропита в начина им на живот.

Намират го в нов вид забавление, макар подчинено на изконната философия - хляб и зрелища. Негов изобретател е холандецът John de Mol, който сякаш обладан от пророческия дух на Оруел, създава ТВ шоуто Big Brother в модерния формат риалити - сапунена опера на истинския живот. Продуцент на Big Brother e Endemol - компания, създадена от Joop van den Ende и John de Mol през 1994 г. През 2000 г. компанията е продадена на испанския телеком Telefónica за сумата от € 5.5 милиарда. Други запазени марки на Endemol са шоутата Changing Rooms, Ready Steady Cook, Deal or No Deal, Ground Force, International King of Sports, Space Cadets и Fear Factor.

Пилотният сезон на Big Brother се излъчва през 1999 г. в Холандия и се превръща в тотален хит. В следващите 7 години правата за излъчването му са закупени от локални продуцентски компании и телевизионни канали в над 70 държави по цялото земно кълбо, всяка от които създава своя версия на Big Brother.

Макар и различни, тези версии се придържат към основните правила на първия Big Brother - определен брой обикновени хора "от народа", избрани чрез кастинг, приемат да изоставят работа, дом и семейство за три месеца и да живеят в пълна изолация без музика, книги, телевизия и правото да напускат пределите на Къщата на Big Brother. Големият брат следи всяко тяхно действие с няколко десетки камери, разположени във всеки кът от обитаваното от съквартирантите пространство, в това число баните и тоалетните. Неговото присъствие се ограничава до суров глас, който поставя най-различни мисии на участниците, от които зависи т. нар им седмичен бюджет и респективно как ще преживяват всяка една седмица в шоуто.

На определен интервал в Къщата се провеждат т. нар. номинации за изгонване от шоуто на един или повече от съквартирантите, след което най-често решаващият избор се предоставя на телевизионния зрител, който гласува против даден участник по телефона или чрез sms, генерирайки сериозни приходи както на продуцента на шоуто в дадената страна, така и на Endemol. Всеки участник има правото да напусне шоуто и по собствено желание, което се случва поне веднъж в почти всеки сезон на Big Brother.

Онзи, който остане последен в шоуто, го печели и получава парична награда в размер на няколко годишни работни заплати.

До момента Big Brother са печелили 69 мъже и 46 жени. В тази статистика България има двама победители - мъже, от първите два сезона на Big Brother, излъчени през 2004 и 2005 г.  В началото на тази година у нас за първи път бе излъчена и алтернативната версия на Big Brother за известни личности, чийто победител стана поп фолк звездата Константин. Във Великобритания Big Brother Celebrity вече има 4 завършени сезона, с което Кралството е държавата с най-много завършени сезони на Big Brother в тотал.

Какво може да види зрителят в Big Brother

На практика всичко, тъй като всяко действие на всеки участник в шоуто се следи 24 часа и се излъчва на живо по телевизията и / или в Интернет. Подложени на изолация и най-различни манипулации от страна на сценаристите на шоуто, поведението на участниците в него често става анормално, непредсказуемо, те стават по-импулсивни, реагират по-първосигнално и емоционално. Почти във всеки сезон на Big Brother между двама или повече съквартиранти се зараждат чувства, които често довеждат до интимна близост и дори секс, който неминуемо е свързан с пик в рейтинга на телевизионното предаване. 

Чрез психоанализа на всеки кандидат, явил се на кастинг за съответния сезон, продуцентите на шоуто целенасочено подбират хора, между които да могат да "дирижират" точно определени взаимоотношения, гарантиращи възможно най-голям интерес у зрителя. В една къща често са затворени расисти и цветнокожи, религиозни фанатици и атеисти, хора, ненавиждащи хомосексуалистите и хомосексуалисти или травестити, семейни двойки, един или двамата от които са податливи на изневери и пр. 

В настоящия сезон на българския Big Brother участва бременна жена, която се очаква да роди преди края на шоуто, както и три близначки. За първи път бременна жена участва в Big Brother Южна Африка през 2002 г.  Тази година за първи път в историята на шоуто участва и заразен с вируса на СПИН - в белгийската версия на шоуто.

Big Brother скандализира.
Популярността на шоуто до голяма степен е заслуга както на огромната му аудитория, така и на негативните реакции, които извиква в обществото. Най-честата критика срещу Big Brother е в липсата на морал, в това на какво възпитава хората и най-вече, разбира се, подрастващите. Такава обаче не рядко е била отправяна и към по-късно високо оценени произведения на изкуството, а в съвременността - към редица кино творби, видеоигри, реклами, видеоклипове, текстове на песни... И отговорът винаги е един - човек сам прави своя избор какъв иска да бъде, както чрез подражание, така и чрез отхвърляне на онова, което за него е грозно и порочно.

Дали да гледаш Big Brother е въпрос на избор. А "1984", за щастие, все пак е художествена измислица, и Big Brother не наблюдава теб, а само онези, които са готови на всичко, за да спечелят няколко стотин хиляди лева.

Как изглеждат те и онези, които ги гледат, през очите на Incubus, виж Тук.

*Пол Нипков е полски изобретател, който през 1884 г. патентова първата електромеханична телевизионна система.

Сподели.