"Фъстъчета: Филмът" – различна анимация, която ще плени вашето дете

Pinterest LinkedIn +

Като се има предвид половинвековната история на комикс поредицата The Peanuts и екстремно високият рейтинг на всички телевизионни анимационни филми по нея през годините (достатъчно е да споменем, че през 2006 г. бие с 10 млн. зрители концерт на Madonna), касовият успех на The Peanuts Movie в американския боксофис е напълно закономерен.

Има ли обаче с какво да очарова и впечатли първата пълнометражна анимационна лента с Чарли Браун и кученцето му Снупи в главните роли българския зрител, бил той на 5 или на 50 години? Моят отговор, като съвкупност от собственото ми преживяване в залата и това на двете ми деца (на 5 и на 8), е – да!

За един български малчуган от настоящето, а още по-малко от миналото, е също толкова невероятно да е чувал за Чарли Браун, колкото американският – за Ян Бибиян или Васко Да Гама.

Второто голямо предизвикателство за невръстния зрител, попаднал от кърмаческа възраст под влиянието на Disney Channel, Nickelodeon и Cartoon Network, е художественият стил на анимацията, съчетан с напълно различния подход към диалозите.

Няма ли риск един млад почитател на Макуин Светкавицата, колекциониращ всички възможни разновидности на прочутия герой на Pixar, да изгуби интерес към история с необичайно изглеждащи деца, чиито най-големи проблеми са свързани с общуването помежду им, а амбициите им са фокусирани върху тестовете по математика и литература?

Всъщност, като знаете кой е Стив Мартино и предвид блестящия начин, по който се справи с Horton Hears a Who! и Ice Age: Continental Drift, вероятно ще подходите с висок кредит на доверие и към Фъстъчетата. 3D компютърно анимираната продукция на Blue Sky Studios е реализирана с бюджет от $100 млн.

Цялостното усещане от визията на филма е за трогателна коледна картичка на Hallmark и ако и вие правите тази аналогия, значи сте налучкали фактите. Известното издателство пуска серия с Фъстъчетата още през 60-те години на миналия век.

Освен Чарли Браун и неговите съученици, които дебютират в комикс поредицата на Чарли Шулц в началото на 50-те години на миналия век, ключова роля за сюжетното развитие и най-вече за динамиката във филма има кучето на Чарли – Снупи.

Малкият храбър бийгъл отново се впуска в бурно приключение, плод на развинтената му фантазия, въплъщавайки се в ас от Първата световна война.

Неговата история осигурява дозата екшън и супергероизъм, които съвременната публика от всички възрасти е свикнала да очаква и получава, за да се почувства наистина забавлявана.

За разлика от срамежливия Чарли, който вечно изпада в неловки ситуации и е съпътстван от гръмки провали, пренебрежение и присмех от съучениците си, Снупи е решителен и самоуверен и знае по-добре от всеки друг как да повдигне духа на верния си приятел.

"Всички ние сме били Чарли Браун в някакъв етап от живота си", казва за своя трагикомичен герой Мартино, изтъквайки като негови най-силни страни позитивизма и несломимата му воля да преследва мечтите си напук на всичко, при това без да прави компромиси с истинските човешки добродетели.

Впечатлени преди всичко от способността на Снупи да лети с кучешката си къщичка и от епичните битки с Червения барон, малките зрители няма да останат равнодушни и към случващото се с Чарли.

Неговата мисия е да спечели вниманието на новата си съученичка – Малката Червенокоска, както и най-после да успее да пусне хвърчило. На тези два фронта Чарли не се сражава героично, но в края на историята се превръща в истински герой - не с друго, а благодарение на морала и интелекта си.

"Хайде да купим комикса" – предложи по-голямото от споменатите в началото невръстни киномани, с които имах неповторимото удоволствие да гледам Фъстъчетата, след като научи, че филмът е базиран на книжна поредица.

Отговорът, че същата е спряна преди доста години (Шулц поставя финалната точка през 2000 година, малко преди да умре) и не е издавана у нас, предизвика истинско разочарование.

Петгодишният почитател на Макуин пък чистосърдечно заяви, че е харесал Фъстъчетата не по-малко от Hotel Transylvania 2 (Хотел Трансилвания 2), което, повярвайте ми, е изключително висока оценка за работата на Blue Sky Studios, поставили си за цел да представят Peanuts на цяло ново поколение!


Сподели.