Far Cry 3

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън от първо лице Година: 2012 Разработва: Ubisoft Montreal Издава: Ubisoft Платформа: РС | PS3 | Xbox 360

Far Cry стартира житейския си път като красив, но скучен екшън от първо лице. Той изигра добре ролята си на жива реклама за възможностите на превърналия се по-късно във РС феномен CryEngine, но... нищо повече.

Поне докато играта не попадна в изключително вещите и креативни ръце на култовите Ubisoft Montreal (Prince of Persia, Assassin’s Creed).

В резултат Far Cry 2 беше не само една от най-впечатляващите визуално игри за РС през 2008 и еталон за графична производителност, но и едно от най-оригиналните и увлекателни open world екшън заглавия за последните десетина години.

Сега, четири години по-късно, Ubisoft се опитват да вдигнат летвата още по-високо с Far Cry 3 и, честно казано, успяват. Всъщност успяват толкова добре, че нищо чудно именно тяхната игра, а не прехваленият Call of Duty: Black Ops II да отнесе в крайна сметка наградата за най-добра екшън игра на 2012 година.

Подобно на предшествениците си Far Cry 3 е типичен представител на така наречените "екшъни с отворен свят". В рязък контраст със споменатия Call of Duty това означава по-малко предварително скриптирани ситуации, принуждаващи ви да се движите през играта като локомотив върху релси, и повече свободно изследване на света около вас.

Освен това историята в играта на Ubi е освежаващо по-различна от поредния милитъри сюжет в стил "спаси света от опасен терорист". Докато си карат ваканцията на прелестен тропически остров Джейсън Броуди (дали аналогията с Джейсън Борн е случайна?) и приятелите му се оказват замесени в нелегалните дейности на пирата Ваас – брутален социопат, занимаващ се с какво ли не: от трафик на наркотици до търговия с хора.

Следва шеметно преследване из острова, по време на което младият Джейсън се опитва да спаси приятелите си и да отмъсти за убития си брат. Междувременно той постепенно губи разсъдъка си, превръщайки се от разглезено богато момченце в хладнокръвен и кръвожаден убиец – трансформация, вплетена по виртуозен начин в геймплея.

Получила се е игра, която е едновременно ослепително красива, смайващо разнообразна и надъхваща – с екшън динамика, която ще взриви адреналина ви и няма да ви остави да си поемете дъх до самия си финал.


Сподели.