"Фантомът на Операта" победи "Котките"

Pinterest LinkedIn +

Със снощното си, 7486-то представление в театър Majestic, мюзикълът “The Phantom of the Opera” по музика на сър Андрю Лойд Уебър (Andrew Lloyd Webber), счупи рекорда на “Cats”, също по негова музика, за най-дълго игран мюзикъл на Бродуей.

Премиерата на мюзикъла по готическия роман от 1911 на Гастон Лару (Gaston Laroux) за влюбения маскиран композитор, който тероризира парижката опера се е състояла в Лондон през 1986; към днешна дата той е видян от 80 милиона зрители по целия свят в над 65 000 представления в 119 града на 24 страни и е донесъл приходи от над $3.2 милиарда. Тези постижения го правят най-успешното забавно мероприятие на всички времена, надминавайки дори и филма “Титаник”.

От първата си поява на Бродуей през 1988 фантомът е донесъл над $600 милиона в касата на театър Majestic.

Лойд Уебър, който присъстваше на гала представлението в Ню Йорк, каза, че е “изумен”. “Няма формула за успеха,” казва той за ВВС, “Това е просто едно от онези неща, които се случват. Едно обаче е сигурно – това постижение няма да мога да надмина.”

“Този мюзикъл е историята за красавицата и звяра”, казва продуцентът на шоуто сър Камерън Макинтош (Cameron Mackintosh). “Той привлича всички, защото разказва за невъзможната любов, която много от нас са преживели.”

След края на представлението, на което бяха поканени театрални критици, важни бродуейски клечки, както и актьори, участвали някога в постановката, жена облечена като котка връчи на фантома жезъл като символ на победата.

По време на маскения бал в хотел Waldorf Astoria по-късно след представлението Филип Дж. Смит (Philip J. Smith), президент на Shubert Organization, която е собственик на театъра каза, че постановката ще продължи да се играе още много години. “Не му се вижда края,” каза той в интервю за New York Times.

Сподели.