Фалшив сигнал доведе спецчасти на SWAT в централата на геймърски YouTube канал (Видео)

Pinterest LinkedIn +

Популярният YouTube канал The Creatures стана поредната жертва на т.нар. swatting – акция на спецчастите към американската полиция, или SWAT (Special Weapons And Tactics), по фалшив сигнал за особено тежко криминално престъпление.

Сцената се е разиграла на 27 август 2014 година по време на стрийминг на The Creatures в реално време с главно действащо лице основателя на канала Джордан Матюсън, по-известен като Kootra.

Камерата на компютъра му е заснела целия инцидент, прекъснал сесията му на Counter-Strike, след което друг играч е публикувал видеото с ареста му в YouTube, за да стане достояние на колкото може повече хора, или по-точно - на 2 400 000 души за по-малко от 48 часа.

От него става ясно, че Kootra веднага се досеща, че полицейският отряд е изпратен по фалшив сигнал, както и че успява да ги убеди в това, смекчавайки действията им – първоначално му е наредено да легне на земята, за да бъде обискиран, като полицаите явно очакват да намерят у него огнестрелно оръжие, а в жилището му – поне две жертви.

Според репортажа на местната телевизия 7 News, позоваващ се на сводка от официален говорител, полицейското управление в Колорадо е получило анонимно обаждане, алармиращо за "въоръжен мъж, който вече е застрелял двама свои колеги и е взел заложници, заплашвайки да отнеме и техния живот".

Тъй като на "местопрестъплението" не са открити никакви свидетелства за криминални действия от каквото и да било естество, към момента полицията разглежда случая като фалшив сигнал. Той ще бъде разследван до установяването на всички факти и замесени в инсценировката, като виновниците рискуват да бъдат осъдени да платят глоба от $10 000 и дори да излежат една година зад решетките.

Въпреки взетите мерки за строги санкции на всякакви "шеги" от този род т.нар. swatting придобива все по-широка популярност. Жертва на подобни сценарии вече станаха доста звезди, в т.ч. Том Круз, Майли Сайръс, Джъстин Бийбър, Аштън Къчър, Шон Коумс и др.


Сподели.