Поредно признание за Portal 2 и Valve: играта развива мозъка в по-голяма степен от Lumosity

Pinterest LinkedIn +

След като бе включена в образователната програма в САЩ и призната за една от най-значимите продукции на гейм индустрията, що се касае до положителния ефект, който оказва върху интелекта на подрастващите, Portal продължава да печели нови и нови признания в научния свят.

Втората част от пъзел адвенчър поредицата на Valve (от създателите на Counter-Strike, Team Fotress, Left 4 Dead, Steam и т.н.) е тествана като средство за т.нар. брейнтрейнинг (комплексна програма от упражнения за подобряване на мозъчна дейност на ниво памет, логическо мислене, концентрация, ориентация и др.) в експеримент, проведен в Университета във Флорида.

Участниците в него – 77 души – са били разделени на две групи на случаен принцип. Хората от едната група прекарали 8 часа, играейки Portal 2, а останалите са посветили същото време на Lumosity – най-популярният брейнтрейнинг софтуер, достъпен за интернет потребители единствено чрез платен абонамент.

Участниците са били подложени на тестове преди и след експеримента, така че да бъде установена промяната, ако има такава, по три основни критерия – умение за намиране решение на проблеми, пространствена ориентация и постоянство.

Учените са установили, че представянето в групата на Portal 2 е значително по-добро след осемчасовата сесия, докато това в групата на Lumosity не е претърпяло почти никаква промяна.

Тъй като в изследването е била застъпена само една подобна програма обаче (Lumosity), специалистите не се наемат да обявят Portal 2 за най-ефикасното средство за трениране на мозъка.

Както е известно, брейнтрейнинг софтуер се предлага и напълно безплатно под формата на десетки мобилни приложения, макар че разликите между упражненията, залегнали в тях, и тези на Lumosity, са несъществени.

Сподели.