Facebook слага ръка на Oculus Rift срещу 2 милиарда долара

Pinterest LinkedIn +

Точно 30 години след появата на култовия научнофантастичен филм Brainstorm, който популяризира концепцията за виртуалната реалност, Oculus VR разпространи Oculus Rift – първия по рода си потребителски HMD (или визьор), пресъздаващ виртуална реалност в пълния обхват на зрителното поле.

Точно година по-късно, на 26 март 2014 година, Facebook обяви, че ще придобие компанията, разработваща Oculus Rift, за да разгърне пълния потенциал на устройството, създадено от Палмър Лъки.

Сделката ще стане факт до средата на 2014 година с трансфер на $400 милиона в брой и $1,6 милиарда в акции на Facebook в сметката на Oculus VR, които ще продължат да функционират относително независимо и ще останат базирани в Ървин, Калифорния. Още $300 милиона ще бъдат отделени за финансови стимули.

"Въздействащият гейминг ще бъде първи и в Oculus вече имат големи планове за това, които няма да претърпят промени и които се надяваме дори да се ускорят. Rift е очакван с голямо нетърпение от гейминг общността и сред разработчиците на игри има голям интерес към тази платформа.

Ние ще насочим усилията си към това да помогнем на Oculus да доизградят своя продукт и да реализират партньорства, благодарение на които да се поддържат повече игри. Oculus ще продължи да оперира независимо като част от Facebook за постигането на тези цели", обяснява създателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг.

Той също така заявява намерението на екипа си да използва технологията на Oculus за създаване на форми на комуникация, медии, образование, забавление и редица други области от нов тип.

"Само си представете какво би било да се наслаждавате на гледка от терена по време на мач, да учите в една класна стая със студенти и преподаватели от цял свят или да се консултирате с лекар лице в лице само със слагането на един чифт очила, докато стоите в стаята си", допълва Зукърбърг.

Сподели.