Facebook придоби мобилния месинджър WhatsApp за $16 милиарда. И всички питат: "Защо?"

Pinterest LinkedIn +

Facebook Inc. усвои стартъп компанията WhatsApp Inc. - производител на едноименния смартфон месинджър, използван от близо половин милиард души, инвестирайки баснословната сума от $16 милиарда в парични средства и акции.

По този начин компанията на Марк Зукърбърг, стояща зад най-голямата социална мрежа в интернет, слага ръка на най-бързо разрастващата се смартфон платформа за размяна на съобщения (чат), подобна на особено популярния у нас Viber и много други, които предвещават сигурната смърт на платените SMS-услуги, предлагани от мобилните оператори.

WhatsApp има рейтинг 4.5 в Google Play на базата на гласовете на близо 9 милиона потребители, а освен за Android e достъпен и за iPhone, BlackBerry, Windows Phone и Nokia. Приложението използва WiFi или мобилен интернет, което позволява осъществяването на напълно безплатен чат между различни платформи, включващ снимки и видео, както и споделяне на местоположение.

Само на 31 декември потребителите на WhatsApp са разменили 54 милиарда съобщения, а към момента темпът, с който се разраства платформата, е около 1 милион души дневно.

WhatsApp Inc. е основана през 2009 година от двама бивши служители на Yahoo - Брайън Актън и Ян Коум, има 55 служители и е базирана в Маунтин Вю, където и ще остане централата й след усвояването от страна на Facebook.

Същевременно Ян Коум ще се присъедини към борда на директорите на Facebook, а двамата с Актън ще сложат ръка на още $3 милиарда в ограничени акции, предназначени специално за основателите на компанията. 

"WhatsApp ще допълни съществуващите и в момента чат и месиджинг услуги, които поддържаме, давайки нови средства за комуникация на нашата общност. Тъй като WhatsApp и Facebook Messenger изпълняват различни функции и имат различен контингент потребители, ние ще продължим да инвестираме и в двете услуги", се казва в изявлението на Марк Зукърбърг по повод сделката.

Днес въпросът, който вълнува всички, включително цялата Силициева долина, е защо сделката между Facebook и WhatsApp струва толкова скъпо (общо 19 милиарда долара!). Много потребители се възмущават от факта, че основателите на WhatsApp, които твърдят, че са напуснали Yahoo, защото им е омръзнало да продават реклами, предоставят своя труд (печелещ симпатии най-вече именно поради липсата на реклами) на корпорация, чиито приходи идват именно от реклами.

Любопитно е да се види и как точно ще си взаимодействат социалната мрежа и смартфон приложението, така че потребителите на второто да бъдат асимилирани от Facebook. Без съмнение, решението му да инвестира подобна сума в компанията на Коум и Актън е обосновано от амбициите на Зукърбърг да намери начин да достигне до младите потребители, имащи негативно отношение към Facebook и социалните мрежи поначало. 

Сподели.