Facebook иска да "слуша" онова, което слушаш, пуска Shazam-подобна функция за мобилното си приложение

Pinterest LinkedIn +

Facebook ще разшири функционалността на мобилното си приложение с нова опция, която ще намери място в следващата му версия, излизаща до няколко седмици.

Когато бъде активна, тази нова опция ще кара мобилното устройство да "подслушва" музиката и телевизионните програми, които потребителят слуша и гледа в момента. Идеята е приложението да разпознава съответната песен или телевизионната продукция и да стимулира потребителя да сподели тази информация в социалната мрежа с минимум усилия.

Новата функция ще работи чрез микрофона на мобилното устройство и ще бъде избирателна – тоест потребителите могат да я спрат перманентно във всеки един момент, но дори да не го направят, нямат никакъв повод да се безпокоят от "изтичане" на каквато и да било друга информация, свързана с тях, тъй като услугата не би могла да идентифицира други звуци или разговори, а аудиото не се записва никъде, уверяват от Facebook.

От компанията се надяват, че новата услуга ще бъде прегърната от всички онези потребители, които генерират над 5 милиарда статуса годишно, свързани с музиката и телевизионните програми, които ги вълнуват в момента. Това също така е начин да се възползват от актуалната мода на "втория екран" – гледаш нещо на един монитор и едновременно с това използваш второ устройство с монитор, за да споделиш преживяването.

Що се отнася до самата идея за разпознаване и автоматично генериране на информация за музиката, която човек слуша, Facebook съвсем не открива "топлата вода". Пионер в тази област е Shazam, който е на пазара вече 12 години и наскоро получи инвестиция от Sony Music Entertainment в размер на $3 милиона.

В момента Shazam се ползва от около 450 милиона души, които не само могат да научат коя е песента, която слушат в момента, в случай, че не знаят, но да споделят информация за нея, включително биография на изпълнителя, предстоящи концерти, текст и други с приятелите си чрез Facebook и Twitter свързаността на приложението.

Сподели.