"Европа отвисоко" стартира днес с епизод, посветен на България. Гледайте по "National Geographic"!

Pinterest LinkedIn +

"National Geographic" отново се отправя на пътешествие в небесата, за да покаже още по-зрелищни въздушни гледки от Стария континент в четвъртия сезон на документалната поредица "Европа отвисоко". Предаването стартира на 18 септември, неделя, от 22:00 ч. ексклузивно по "National Geographic" с епизод, посветен на България и богатата ѝ култура, спираща дъха природна красота и съвременни инженерни постижения.

Благодарение на изключително модерна дрон технология и на уменията на професионални пилоти страната ни ще бъде показана така, както не е виждана досега – през 4-те сезона и чрез историите на различни хора. Талантливият Владислав Терзийски е основният дрон пилот, участвал в заснемането на частта от поредицата, посветена на красотата на България.

В първия епизод на "Европа отвисоко" зрителите ще се впуснат в удивително приключение из страната. Ще посетят древния град Перперикон и ще научат повече за историята и скритите му тайни, проследявайки работата на терен на археолога проф. Николай Овчаров и екипа му. Друга интересна спирка в това пътешествие е Велико Търново, което привлича туристи от цял свят с шоуто "Звук и светлина". Дроновете на "Европа отвисоко" ще ни покажат как изглежда този емблематичен спектакъл, погледнат от небето. Зрителите ще имат и уникалния шанс да получат една по-различна гледна точка към катедралата "Свето Успение Богородично" във Варна и да станат свидетели на ремонта на храма и на процеса по позлатяването на куполите му.

Въздушното пътешествие над България ще предложи също зашеметяващи гледки от планините и морското крайбрежие. Ще се присъединим към метеоролога Захари Недялков по време на 7-часовия му снежен преход към метеорологичната станция на връх Мусала и ще видим отвисоко мистичния танц на последователите на учителя Петър Дънов по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера. Друг интересен обект, включен в епизода, е рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, изградено изцяло от отпадъци и рециклирани материали. Ще научим повече за усилията на местните хора да почистват черноморските плажове от пластмаса.

"Европа отвисоко" ще покаже различните лица на България. Модерното развитие на страната ще бъде представено чрез удивителна въздушна обиколка над първия български небостъргач Sky Fort – сграда, висока 202 м, с 49 етажа. Формата ѝ символизира отворена арка, която посреща гостите на София, пристигащи от югоизточния вход на града. В контраст на това в епизода ще видим и необикновената история на паметника на Бузлуджа и ще разберем повече за усилията за спасяването на сградата, която мнозина оприличават на огромно НЛО от бетон.

Новият сезон от 6 части на "Европа отвисоко" ще предложи и впечатляващи гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности в Сърбия, Румъния, Шотландия, Дания и Белгия. С помощта на модерна дрон технология зрителите ще бъдат поканени на зашеметяващо визуално преживяване във всяка от тези страни.

Спиращите дъха въздушни кадри в "Европа отвисоко" показват по уникален начин как традициите, инженерните постижения и природните чудеса са оформили облика на континента и изграждат една динамична картина на региона и на хората, които го поддържат жив. Всеки епизод е фокусиран върху различна европейска страна и така това забележително визуално пътешествие отдава заслуженото както на творенията на природата, така и на човешките истории и на инженерния принос, които продължават да са двигател на тези модерни нации.

Поредицата ще отведе зрителите и на удивително приключение из Шотландия. Ще прелети над Сейнт Андрюс, където служители се грижат за световноизвестното голф игрище с особено внимание, преди да достигне Източна Лотия, за да разкрие природата в цялата ѝ прелест, докато медоносните пчели пируват с цъфтящия пирен.

Проследяваме нов амбициозен инженерен проект за инсталиране на морска турбина на Оркнейските острови, която използва силата на океана за генериране на електричество, и проследяваме как екип от археолози в Глен Коу реконструира традиционна къща на шотландски клан, използвайки местни материали.

В новия сезон ще посетим и Дания, където се присъединяваме към любителите на зимните спортове на ски пистата Копенхил в Копенхаген, суха ски писта, построена върху електроцентрала. А в Сърбия ще проследим работата на инженерите, които обновяват речната брегова линия на столицата с нови небостъргачи и други строителни проекти.

Пътувайки из Белгия, ставаме свидетели на Фестивала на светлината в Хент (Ghent Light Festival), където артисти от цял свят се събират всяка година, за да разкрасят улиците на града в един от най-големите фестивали на светлината в Европа.

Акценти от епизодите в новия сезон на „Европа отвисоко“, с излъчване в неделя от 22 часа:

Епизод 1: България – 18.09. от 22 часа

• Подробно описание за локациите в епизода ще откриете по-горе.

Епизод 2: Сърбия – 25.09. от 22 часа
• Парк със скулптури – гигантски резбовани паметници, наречени spomeniks, изпълват огромния мемориален парк Kadinjaca, построен в памет на комунистическите партизански бойци, борили се срещу нацистката окупация по време на Втората световна война.
• Крепостта "Голубац" – средновековен укрепен град.
• Трансформация на градскoтo речно крайбрежие – В Белград се присъединяваме към екип от инженери, обновяващи градската крайбрежна зона на столицата с нови небостъргачи и други строителни проекти.

Епизод 3: Шотландия – 02.10. от 22 часа
• Сейнт Андрюс – Поддържане на тревните площи на голф игрище и медоносни пчели, които пируват с цъфтящ пирен в Източна Лотия
• Проследяваме как екип от археолози реконструира традиционна къща на шотландски клан в Глен Коу, използвайки местни материали.
• Морска турбина – Проследяваме нов амбициозен инженерен проект за инсталиране на морска турбина на Оркнейските острови, която използва силата на океана за генериране на електричество

Епизод 4: Дания – 09.10. от 22 часа
• Ски писта върху електроцентрала – присъединяваме се към любителите на зимните спортове на ски пистата Копенхил в Копенхаген, суха ски писта, построена върху електроцентрала.
• Леголенд – Работниците в Леголенд в Билунд са построили миниатюрно селище, изпълнено с най-емблематичните забележителности на нацията.
• Стенно изкуство – Художници в град Олборг изрисуват фасади, превръщайки града в жива художествена галерия.

Епизод 5: Белгия – 16.10. от 22 часа
• Атомиум – Проследяваме работата на чистачи на прозорци, които чрез въжен достъп почистват стъклени панели на брюкселския футуристичен Атомиум – музей, построен като емблема за световния панаир от 1958 г.
• Фестивала на светлината в Хент (Ghent Light Festival)

Епизод 6: Румъния – 23.10. от 22 часа
• Реставрация на дървена църква – Реставраторите работят за спасяването на традиционните дървени покриви на църква в подножието на Румънските Карпати.
• Катедрала „Спасение на нацията“ (Catedrala Mântuirii Neamului) - Проследяваме работата на екип от инженери, работещи за спасяването на златните куполи на катедралата.

Поредицата "Европа отвисоко" е създадена за National Geographic от "Windfall Films" (част от "Argonon Group").
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.