Евгени Минчев: Коя е Милена и има ли тя почва у нас?

Pinterest LinkedIn +

Известен със своята позиция против показната сексуалност, популярният пиар Евгени Минчев сподели мнението си по нашумелия през последните дни случай с рок певицата Милена Славова. Припомняме, че от две години тя е съдена от ЛГБТ активисти по повод нейно изказване, свързано с т. нар. София прайд (парад на ЛГБТ в София).

Минчев озаглави мнението си, споделено в социалните мрежи, "Мъжка дума" и го допълни с подзаглавие "За младежките пъпки и гнойните рани...". А ето какво гласи и целият текст на лорда:

Мъжка дума
Коя е Милена и има ли тя почва у нас?
За младежките пъпки и гнойните рани...

„И нека съдят със стара дата онези, които обявиха обратните за престъпни през комунизма...“

Че искат да се наложат нови стандарти на отношения към хомосексуалните, изглежда ясно. Милена - известна певица, рокаджийка, рошава естрадна особа, доказан пич, се явява като възможен посланик на една такава воля и ето ти процес. Надпреварата тук явно е да се създаде прецедент и колкото може повече усти да бъдат затворени а помислите - преподредени. Тръгнеш да изразиш мнение - хоп, помните ли Милена, дето я съдиха. Тръгнеш да коментираш снимка с байряк в дирника - о, спомняте ли си госпожо онзи процес.

Коя е Милена и има ли тя почва у нас... Милена е национален герой и трябва да бъде третирана като такава. Дори да не е съобразила някои свои думи, да е накърнила нечии чувства - кажете, коя "война" се води с мирни средства. А "война" има и тя е за завоюване на мисловно пространство, естетическо пространство. Милена има дете и не иска то да бъде покварявано от определени гледки и порядки. Милена не е дипломат, а е бунтар от времената на Кравай - потискана, мачкана, арестувана и преследвана за външния си вид и поведение. Песните и обаче се помнят и до днес. Сигурно защото са били красноречиви и актуални. И са песни-послания. Милена не е дипломат, нито е висш политик, нито депутат, нито на отговорен държавен пост, за да се замисля за думите си. Тя вижда змия над главицата на детето си и замахва да я отстрани. Така си обяснявам образно нейната „омразна реч“.

Милена проправи път за шарения свят, който сега иска да я унижи. Както в комунистическите години, Милена пак е неудобна. Може би, защото казва своята истина. Но и след този процес тя ще бъде все същата. Защото не само казва едно нещо, но и го мисли. Колко ли присъди могат да получат хората заради мислите си... Много хора мислят като нея, но или нямат речника или смелостта да го изрекат. Да изправим всички на съд заради несъгласието си с едно поведение? Да осъдим всички дето мислят като нея... Да отредим пространство само за едни а другите да бъдат преследвани...

Хайде, опомнете се - тези от „правилната“ и тези от „обратната“ страна. Винаги едно нещо се е обратно на друго, така че... Аз не подкрепям Милена, аз просто я разбирам. С други думи и други средства. А днес младежките пъпки плюят в гнойните рани на старите...
Боже, прости им...

И нека съдят със стара дата онези, които обявиха обратните за престъпни през комунизма, където всъщност се крие коренът на омразата, не само на речта.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.