Eve, Furtado, Navarro и Pamela Anderson си направиха тест за СПИН

Pinterest LinkedIn +

В САЩ 27 юни е определен за Национален ден за тестване за вируса на СПИН. На този ден хиляди никому неизвестни американци си направиха тест, а онези, постигнали световна известност, не само дадоха кръв, но и потърсиха публичност по темата.

"Да си направиш тест е съвсем лесно и отнема съвсем малко време", казва секс бомбата Памела Андерсън (Pamela Anderson). "Аз съм болна от хепатит Це, а за хепатит Це и за СПИН няма лек, така че е много важно докато бъде открито лекарство да се спре разпространението на болестта."

Близо 40 000 000 по цял свят носят вируса на СПИН, а само за последната година са заболели 4 000 000, сочи статистиката на Kaiser Family Foundation.

"Това, което намирам за най-притеснително, е че на всеки 15 секунди се разболява по един човек", казва канадската рокаджийка Аврил Лавин (Avril Lavigne).

"Хората се разболяват - това е реалността", казва Нели Фуртадо (Nelly Furtado). "Но (звездата на NBA) Меджик Джонсън (Magic Johnson) ни показа, че с това животът не свършва. Това е началото на осъзнаването."

"Имал съм много моменти в живота си, когато поведението ми е било рисково - имам предвид интравенозния прием на наркотици и случайния секс", казва бившият китарист на Jane's Addiction и RHCP, Дейв Наваро (Dave Navarro). "Особено като се върна назад към 80-те, когато тази болест не беше осъзната като реална заплаха. Но тя беше там и ние не знаехме почти нищо за това. Аз бях спасен благодарение милостта на Бог и, без да ми е известна причината, все още съм тук.

В България тестът за СПИН е безплатен и анонимен в центровете на ХЕИ в страната и в Българска Асоциация по семейно планиране.

Сподели.