Естрада, поп-фолк и класическа музика в защита на правата на изпълнители и продуценти

Pinterest LinkedIn +

Представители на всички музикални жанрове в България подкрепиха идеята срокът на авторските права върху звукозапис да бъде удължен.

Повод за инициативата е промяната на Директива 93/98/ЕЕС относно срока на защита на авторското право и сродните му права.

Стотици български изпълнители и музиканти подкрепиха "Петиция за удължаването срока на защита на изпълнителските и продуцентските права", инициирана от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).


Кирил Маричков подписва петицията на БАМП

Звездите на естрадата и поп-фолка, на модерната и класическа музика обединиха гражданската си позиция зад една справедлива кауза. С подписите си зад идеята застанаха Лили Иванова, Васил Найденов, Орлин Горанов, Росица Кирилова и още много известни имена на българската естрадна сцена. До тях се наредиха примите на поп-фокла Глория, Ивана, Анелия и цялата им гилдия, решена да заяви ясната си позиция, като част от музикалната общност. Към петицията не останаха безучастни и класическите музиканти – Филхармонията, Общинските оркестри, музикалните състави на Българското национално радио и много други. Подписите си поставиха и по-младите поп изпълнители като Графа, Дичо, ЛиЛана, финалистите на Мюзик Айдъл, рок групи и джаз бенди.


И Васил Найденов се присъедини към инициативата

Петицията с подписите на българските изпълнители ще бъде внесена от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/ в Европейката комисия.

С цел подготовка на национална позиция по този проблем, Петицията с подписите на българските изпълнители и продуценти ще бъде връчена официално на министъра на културата проф. Стефан Данаилов на 17 декември от Станислава Армутлиева - председател на УС на БАМП, Ина Килева - изпълнителен директор на БАМП, Мариана Лазарова - изпълнителен директор на ПРОФОН и Любомир Савов - ръководител на секция "Рок и поп музика" към Съюза на артистите в България.

Темата за удължаването срока на защита на изпълнителските и продуцентските права е отдавна на дневен ред в Европейския съюз. Преосмислянето на този срок и промяната на европейското законодателство в тази посока е приоритет в политиката на Международната федерация на музикантите /FIM/ и Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която БАМП е национален представител.

Зад тази идея вече застанаха европейски политически лидери като Никола Саркози и Анхела Меркел. Над 36 000 подписа и на видни европейски изпълнители са поставени под "Петиция в защита на тези права".

Сподели.