ЕС ще направи задължителни близо 30 системи за сигурност в новите коли

Pinterest LinkedIn +

Европейският съюз планира да въведе като задължителни почти 30 системи за сигурност във всички нови автомобили, съобщава "Automotive News Europe". Те ще включват ограничители на скоростта и системи за следене на умората на водача.

Според ЕС това ще намали инцидентите, ще направи колите по-сигурни и ще улесни навлизането на автономните автомобили. Повечето от системите вече се предлагат в новите автомобили, но или са част от по-скъпото оборудване, или са допълнителни екстри.

Новите изисквания ще ги направят задължителни за всеки модел, без значение от нивото на оборудване. Целта на ЕС е през 2022 г. изискванията да влязат в сила и да започнат да се прилагат от производителите.

Сред другите системи ще са камери при движение на заден ход, системи за спазване на лентата на движение и др. Ще има изискване и за "черна кутия", която да пази данните от автомобила и те да се разглеждат при инцидент.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.