Ennio Morricone получава почетен Oscar

Pinterest LinkedIn +

Композиторът и диригент Енио Мориконе (Ennio Morricone) ще бъде удостоен с почетен Оскар (Oscar) на предстоящата церемония по раздаването на наградите на Академията за филмово изкуство.

През 45-годишната си кариера композиторът, който има над 300 филма зад гърба си, е бил номиниран 5 пъти за престижната награда за музиката му към филмите "Дни на жътва" (1978 г.), "Мисията" (1986 г.), "Недосегаемите" (1987 г.), "Бъгси" (1991 г.) и "Малена" (2000 г.). Никога досега обаче Мориконе не си е тръгвал със статуетката.

"Бордът на Академията не връчва наградата заради невероятния брой постижения, които има г-н Мориконе, а поради факта, че толкова много от тези постижения са се превърнали в известни и обичани шедьоври“, обосновава решението на борда самият президент на Академията Сид Ганис (Sid Ganis).

Роденият в Рим Мориконе е нает в далечната 1964 г. от именития режисьор Серджио Леоне (Sergio Leone), за да направи музиката към "спагети уестърна" "Добрият, лошият и злият". От този момент тръгва бляскавата кариера на композитора, който прави музика към филми от всички жанрове.

Церемонията по раздаването на Oскарите ще се състои на  25 февруари 2007 г. в "Kodak Theatre" в Холивуд и ще бъде излъчване пряко по телевизия ABC.

Сподели.