Eliane Elias пя "Girl from Ipanema" пред българска публика

Pinterest LinkedIn +

Бразилската джаз изпълнителка Елиане Елиас (Eliane Elias) свири и пя пред около 3000 зрители в зала 1 на НДК. Това беше вторият концерт в пролетното издание "София джаз пик", след изпълнението на немската формация BuJazzO през февруари.

Елиане Елиас представи в София албумa си "Something for You", посветен на джаз пианиста Бил Евънс, с чиято музика певицата е силно свързана. Албумът включва джаз стандарти и композиции на Евънс, негови стари пиеси, които не са били представяни пред публика и композиции, писани непосредствено преди смъртта му.

"Something for You" е направен с участието на още двама основни музиканти- Марк Джонсън на бас и Джоуи Берън на барабани. Именно Джонсън, настоящ съпруг на Елиас, е последният музикант, с когото Бил Евънс работи.

Изпълненията на триото включваха още и интерпретации на композиции на боса нова легендата Антонио Карлос Жобим. Елиас увери българската публика, че не случайно е определяна от музикалната критика като "най-добрият интерпретатор на музиката на Жобим".

Негови композиции, като "Desafinado", "Chega de saudade", "Girl from Ipanema", бяха представени от певицата и двамата съпътстващи я музиканти в стилни джаз интерпретации.

Концертът предложи въздействащи инструментални изпълнения, чувствено пеене и умерена доза танц от страна на Елиас. Особено възторжено се приемаха соловите включвания на барабаниста Джоуи Берън, които публиката съпровождаше с бурни аплаузи.

След края на концерта и задължителният бис, публиката още дълго ръкопляскаше, което накара тримата музиканти няколко пъти да излязат на сцената за поклон. Концертът на Елиане Елиас бе организиран от "Кантус Фирмус" и "Джаз FM" Радио.

Сподели.