Elementary

Pinterest LinkedIn +

След като свикнахме с идеята за съвременен Шерлок Холмс, сериалът на CBS - Elementary (Елементарно) - поставя още едно предизвикателство пред феновете на емблематичния персонаж на Артър Конан Дойл (Arthur Conan Doyle). Този път той не просто е пренесен в наши дни, но и се подвизава в Ню Йорк. И това съвсем не е единственото, с което ще ви изненада.

Ексцентричен, гениален, харизматичен и винаги прав. Или почти винаги. Със сигурност не е нужно да се впускаме в излишни подробности, защото Шерлок Холмс е персонаж, превърнал се в нарицателно. Телевизионните и кино екранизации по произведенията на Артър Конан Дойл са толкова много, че едва ли някой би се наел да ги изброява, но неизменно продължават да предизвикват интерес.

Баскервилското куче отдавна не е първата асоциация, която се появява при споменаването на гениалния детектив - известен колкото с дедуктивните си методи, толкова и с особения си характер. Всъщност през последните няколко години повечето от вас вероятно се сещат за Бенедикт Къмбърбач (Benedict Cumberbatch) и Робърт Дауни-младши (Robert Downey Jr.), когато стане дума за Шерлок Холмс.

Elementary добавя още едно име към списъка с интересни актьори, примамени от образа на гениалния детектив - Джони Лий Милър (Jonny Lee Miller). Интерпретирайки произведенията на Конан Дойл, създателите на сериала са променили много неща, а мястото на действието е само едно от тях. Освен че вместо по улиците на Лондон Холмс се подвизава в Ню Йорк, неизменният му спътник доктор Уотсън е доста по-различен от обикновено.

Идеята:

Elementary е създаден по идея на Робърт Дохърти (Robert Doherty), познат с работата си като сценарист на сериозен брой успешни сериали, сред които са Star Trek: Voyager, Tru Calling и Medium.

Началото:

Elementary стартира през септември 2012 година. Пилотният епизод получава предимно положителни оценки от критиката и само месец след началото на сериала CBS поръчва цял сезон. През ноември телевизията решава да  разшири първия сезон на поредицата до 24 епизода (вместо стандартните за формата 22). През март тази година стана ясно, че Elementary ще има и втори сезон.

Историята:

След като изпада в немилост и напуска Лондон, Шерлок Холмс (Джони Лий Милър) прекарва известно време в клиника за лечение на зависимости и се установява в Ню Йорк. Богатият му баща го принуждава да живее с "асистент", който да следи възстановяването му.

Така доктор Джоан Уотсън (Луси Лиу), бивш хирург, се превръща едновременно в най-лошия кошмар на Шерлок и негов помощник - не само в борбата с наркотиците, но и в работата му. Шерлок обаче по нищо не прилича на предишните й клиенти. Той не смята, че би могла да му помогне и има собствен план за връщане към нормалния живот - започва работа като консултант на полицията в Ню Йорк.

Уотсън няма друг избор освен непрекъснато да е по петите му и да участва в разследванията, което, за нейна изненада, се оказва наистина интересно. Той от своя страна намира медицинския й опит за изключително полезен. Двамата се превръщат в незаменима част от екипа на капитан Грегсън (Ейдън Куин), който познава Холмс от работата си в Скотланд Ярд, където ексцентричния гений е работил като консултант преди да се премести в Ню Йорк.

Героите и звездите:

Джони Лий Милър (Jonny Lee Miller) е британски актьор, добре познат на киноманите от хитовия Trainspotting на Дани Бойл (Danny Boyle), The Flying Scotsman и Dark Shadows на Тим Бъртън (Tim Burton). Повечето от вас вероятно го свързват и с ролите му в сериали като Eli Stone и Dexter.

Този път той влиза в ролята на Шерлок Холмс и успява да изгради един интересен (и различен от повечето интерпретации на прочутия персонаж) образ. В Elementary Холмс е бивш консултант на Скотланд Ярд, който живее в Ню Йорк, след като е преминал през програма за лечение на наркотична зависимост. Това е причината баща му да сметне, че има нужда от помощта на професионалист, за да не се върне към дрогата.

Холмс обаче има собствени планове и започва работа като консултант на полицията в Ню Йорк. Ексцентричен, но с брилянтен дедуктивен ум, той има множество необичайни странични интереси, които се оказват от полза при разрешаването на случаите. Визията му, която определено е доста неочаквана, и фактът, че Google е сред източниците му информация, допълнително допринасят за изграждането на реалистично усещане за един съвременен Шерлок Холмс.

Луси Лиу (Lucy Liu), която със сигурност сте гледали както в сериали като Ally McBeal, Dirty Sexy Money и Southland, така и на големия екран във филми като Lucky Number Slevin, Detachment и The Man with the Iron Fists.

Колкото и да е изненадващо, именно на нея е поверена ролята на доктор Уотсън. Всъщност защо не? След като Шерлок може да е татуиран и да живее в Ню Йорк, защо Уотсън да не е жена? Още повече когато създателите на Elementary поставят двамата в изключително интересна ситуация и изграждането на доверие и приятелство помежду им е важно не само за разрешаването на казусите, но и за възстановяването на Холмс.

Доктор Джоан Уотсън е бивш хирург. След смъртта на свой пациент тя се отказва от лекарската професия и започва да работи като професионален помощник на хора, които се лекуват от зависимости. Тя е наета от бащата на Шерлок и основната й задача е да направи всичко, което може, за да е сигурна, че той няма да започне да взима наркотици отново. Това включва посещение на сбирки на бивши зависими, тестове за наркотици и неотлъчно присъствие в живота му.

Двамата делят едно жилище, а доктор Уотсън няма право да оставя Холмс сам за повече от два часа дневно. При тези обстоятелства двамата на практика са принудени да свикнат един с друг и често навлизат в личното си пространство, но освен това неочаквано се оказва, че са наистина добър разследващи екип.

Сподели.