Electronic Arts заведе дело срещу Zynga заради приликите между The Ville и The Sims Social

Pinterest LinkedIn +

Electronic Arts и Zynga ще се срещнат в съда, за да бъде приложено американското законодателство в решаването на спора между двете компании, касаещ техните най-популярния гейм приложния във Facebook в момента. Става дума за The Sims Social и The Ville – най-новата игра на Zynga, чиято премиера се състоя в началото на това лято.

Според Electronic Arts създателите на Ville са нарушили закона, копирайки буквално и напълно съзнателно дизайна на The Sims Social, посочвайки фрапиращите прилики между анимациите на двете игри при взимането на душ от аватарите, лягането и ставането от сън, достъпа до инвентара и др.

В изявлението на EA по повод на казуса се изтъква, че компанията не просто иска да защити своите собствени права, но и тези на малките гейм студиа, които нямат нужния ресурс, за да го сторят сами.

"Тук опираме до принципи. Maxis не е първото студио, което твърди, че Zynga са копирали художествените му идеи. Ние обаче сме студиото, което има финансовите и корпоративните ресурси, чрез които да се противопостави ефективно на тази компания. Подобни практики са недопустими при разработването на игри", заявява генералният мениджър на EA Maxis – Луси Брадшоу.

"Много жалко, че според EA тази реакция спрямо нашата игра е уместна. По този начин те демонстрират липсата си на разбиране на основните принципи на авторското право. Също така виждаме ирония във факта, че EA внасят своя иск скоро след старта на SimCity Social, която обезпокоително много напомня на CityVille. Въпреки всичко, ние смятаме да защитим правата си без да пестим усилия и да спечелим това дело", гласи отговорът на Zynga.

Към момента The Ville е най-популярната игра във Facebook, имайки над 40 млн. активни месечни потребители. В най-добрите си времена The Sims Social се радваше на подобна и дори на по-многочислена потребителска маса, но сега последната се е свила до 16.5 млн. души (според статистиката на AppData).


Сподели.