Всяко чудо за три дни! Zynga търпят катастрофални загуби

Pinterest LinkedIn +

Само година след като беше оценена на стойност един милиард щатски долара и седем месеца след старта на търговията с акциите й на NASDAQ, американската гейм компания Zynga е на път да претърпи пълен финансов крах. Декларирайки загуби за второто тримесечие на 2012 г. в размер на $22.8 млн., котировките на акциите на Zynga на стоковата борса стигнаха с до 40% по-ниски стойности в часовете след приключването на официалната борсова сесия.

Ако при затварянето на големите борси една акция на компанията можеше да бъде закупенa за $5.08, то в края на т. нар. After Hour Trading цената й достигна $3. За сравнение, в най-добрите времена за Zynga цените на акциите й бяха достигнали близо $16.

Изпълнителният директор на компанията, чиито най-популярни (според броя на активните месечни потребители на гейм приложения във Facebook) и комерсиално успешни заглавия са CityVille, Zynga Poker, FarmVille, CastleVille и Hidden Chronicles, посочва като основни причини за критичната ситуация закъснялата премиера на The Ville и лошото представяне на Draw Something.

Zynga инвестира огромен капитал в неотдавнашния феномен сред мобилните приложения, закупувайки неговия производител OMGPOP през март т. г. за $200 млн.

"Тези резултати са катастрофални. По всичко личи, че времето й мина", коментира финансовото положение и песимистичните перспективи пред Zynga анализатор на Sterne Agee & Leach, цитиран от The Wall Street Journal. Същевременно компанията редуцира прогностичната си стойност за печалба от продадена акция с 6 цента до $0.23. Както е известно, първичното публично предлагане на акциите на Facebook също не протече според предварителните очаквания и съгласно най-мрачните прогнози цените им ще спаднат с до 40% до края на 2012 г.

Сподели.