Експериментът (Fringe)

Pinterest LinkedIn +

Феновете на сериалите знаят кой е Джей Джей Ейбрамс (J. J. Abrams) и със сигурност знаят какво да очакват от заглавията, зад чиято реализация стои той. Ако все още не сте се досетили за кого става дума, ще ви подскажем, споменавайки няколко от тях - "Изгубени" (LOST), "Алкатраз" (Alcatraz) и, разбира се, "Експериментът" (Fringe).

Fringe не е просто успешен сериал, многократно награждаван и основен претендент за наградите Еми няколко поредни сезона, той е най-вече завладяващо интересен и абсолютен фаворит на публиката по цял свят. Едва ли ще ви изненада фактът, че продукцията е доста мащабна, защото това може да се каже за всяко заглавие, свързано с Ейбрамс, който в случая е продуцент и сценарист на поредицата.

Още с появата си през 2008 г. Fringe е определян като "наследник" на класики в sci-fi жанра, като "Досиетата Х" (The X Files), и бързо успява да си спечели фенове не само сред почитателите на мистиката и научната фантастика, а и сред доста широка аудитория.

Идеята:

Fringe е създаден по идея на Джей Джей Ейбрамс, Роберто Орси (Roberto Orci) и Алекс Кърцман (Alex Kurtzman). Сериалът е съвместна продукция на Bad Robot Productions и Warner Bros. Едва ли има нужда да се впускаме в подробности около предишните и настоящите проекти на Ейбрамс, защото повечето от вас със сигурност са попадали на не едно хитово телевизионно заглавие по негова идея.

Това, което може би не всички знаят е, че именно той стои зад сценария на превърналия се в безспорна кинокласика фантастичен екшън Argmagedon с Брус Уилис (и емблематичното парче I Don't Wanna Miss A Thing Lyrics на Aerosmith в саундтрака).

Алекс Кърцман е познат на феновете на сериали и с работата си над криминалния "Хавай 5-0" (Hawaii Five-0) на CBS. Освен това е един от сценаристите на доста впечатляващ списък от кинохитове като Transformers, Mission: Impossible III и Cowboys and Aliens, и винаги работи в тандем с Роберто Орси.

Началото:

Ейбрамс, Орси и Кърцман са доказано успешен творчески екип, а основната идея, на която залагат, създавайки Fringe, е комбинацията между два основни телевизионни принципа. Те се опират на използваната в криминалните сериали схема на "разрешаване" на отделен случай във всеки епизод и на характерния за продукции като Lost принцип на връзка между отделните епизоди и постепенно развитие на действието в продължение на няколко серии или сезон. Похват, който все по-масово навлиза в сериалите и се оказва изключително успешен.

Сериалът започва да се излъчва в мрежата на FOX през септември 2008 г. Радва се на особен зрителски интерес и висок рейтинг, които се повишават още повече до края на сезона. Първият сезон на Fringe е двадесет епизода, следващият - двадесет и три, а трети и четвърти са с по двадесет и два. За финалния пети сезон на хитовата поредица, чиято премиера предстои тази есен, се знае, че са предвидени тринадесет епизода.

Героите и звездите:

Оливия Дънам (Olivia Dunham)

Австралийката Ана Торв (Anna Torv) е в ролята на ФБР агента Оливия Дънам, която привидно случайно попада на поредица от мистерии и необясними феномени и се залавя с разрешаването им. Към екипа й се присъединяват лудият (буквално) д-р Уолтър Бишъп и неговият син Питър Бишъп. Обект на разследванията на Оливия и д-р Бишъп е така наречената "крайна наука" - научната гледна точка към неща, смятани за обект на фантастиката, като съживяване, телепатия и преминаване в паралелни измерения.

Д-р Уолтър Бишъп (Dr. Walter Bishop)

Освидетестван луд, но гений, и което е далеч по-важно - в миналото си Уолтър Бишъп е провеждал експерименти, които всъщност са в основата на връзката между персонажите, макар в началните епизоди тя да изглежда "случайна". Последствията от неговите експерименти стоят зад голяма част от мистериите, които екипът се опитва да разплете. Сложната връзка между него и основателно отчуждения му син Питър е колкото последствие от странността му, толкова и причина за нея.

Ролята е поверена на Джон Нобъл (John Noble), когото най-вероятно свързвате с ролята му на наместника на Гондор в трилогията на Питър Джаксън "Властелинът на пръстените". Не можем да отречем, че амплоато на луд учен наистина му отива.

Питър Бишъп (Peter Bishop)

Джошуа Джаксън (Joshua Jackson), когото голяма част от вас вероятно помнят още от хитовия тийн сериал "Кръгът на Доусън", този път е в ролята на сина на д-р Бишъп, Питър. Изключително интелигентен, макар и незавършил образованието си, Питър не поддържа връзка с баща си, докато Оливия не го принуждава да й помогне, за да може да изведе д-р Бишъп от лудницата. Така Питър се превръща от дребен мошеник в цивилен консултант на ФБР.

Историята:

ФБР агентът Оливия Дънам обединява усилията си с лудия учен Уолтър Бишъп и сина му Питър, за да разследва поредица от странни експерименти, необяснимо свързани помежду си в нещо, което те наричат "Схемата". Това, което се опитват да разберат, е не само кой стои зад странните престъпления, които разследват, но и докъде може да стигне така наречената "крайна наука", къде са границите на възможното и какво общо има компанията "Масив Дайнамик" със "Схемата".

Любопитни факти:

Първият сезон на Fringe стартира в България с излъчване в ефира на телевизия PRO.BG през 2009 г. От ноември 2011 г. bTV Action започва излъчването на втория сезон на сериала.

Fringe има българска фен страница, на която можете да откриете новини за сериала и актьорите.

Джей Джей Ейбрамс е вдъхновен за създаването на Fringe от романите на Майкъл Крайтън (Michael Crichton), филмите на Дейвид Кроненбърг (David Cronenberg) и хитовите сериали "Досиетата Х" и "Зоната на здрача".

Сподели.