Еди Мърфи се отказа от ролята на водещ на Оскар 2012

Pinterest LinkedIn +

Еди Мърфи (Eddie Murphy) няма да бъде водещ на церемонията по връчването на 84-те награди Оскар през февруари 2012 година, отказвайки се от поста след оттеглянето на продуцента на шоуто Брет Ратнър (Rush Hour 1, 2, 3, The Family Man, Red Dragon, X-Men: The Last Stand) – близък приятел и дългогодишен партньор на комедийния актьор.

Ратнър анулира договора си с Американската академия за филмово изкуство и наука на 9 ноември - няколко дни, след като използва обидна дискриминационна дума при открита дискусия в кинотеатър в Лос Анджелис във връзка с новия му филм – дебютиралият под No.2 в американския боксофис Tower Heist с участието на Бен Стилър и Еди Мърфи.

Той сключи продуцентски договор с Филмовата академия през август и скоро след това привлече Еди Мърфи за водещ на шоуто, което през последните няколко години търпи тенденциозен спад в рейтинга.

Веднага, след като обяви, че се оттегля от поста си, Филмовата академия възложи продукцията на предстоящата церемония на отличения с Оскар за работата си по A Beautiful Mind Брайън Грейзър – "високо признат филммейкър с над 25-годишна кариера и изключително разнообразно и стойностно творчество".

Президентът на Академията, Том Шерак, все още не е обявил кой ще поеме функциите на Еди Мърфи, с когото в отделни изявления декларираха добрите си взаимоотношения и взаимно уважение.

"Аз напълно разбирам и уважавам начина, по който Еди реагира, научавайки, че няма да работи със своя дългогодишен креативен партньор Брет Ратнър, и му пожелавам всичко най-добро", каза Шерак, а Мърфи, от своя страна, изрази увереността си, че новият екип продуцент – водещ ще си свърши работата не по-зле от него и Ратнър.

Междувременно, в социалните мрежи стартира кампания "Мъпетите – водещи на Оскар 2012", която може да бъде подкрепена на адрес Facebook.com/MuppetOscars.

Сподели.