Били Кристъл ще води церемонията Оскар 2012

Pinterest LinkedIn +

169-сантиметровият комедиант Били Кристъл (Billy Crystal) ще бъде водещ на предстоящата церемония по връчването на най-престижните филмови награди Оскар – дейност, с която се бе нагърбил Еди Мърфи, преди да реши да последва дългогодишния си партньор Брет Ратнър и да се оттегли от отговорния пост.

Кристъл, който има три номинации за Златен глобус, но нито една за Оскар, е с осем церемонии на Оскар зад гърба си и American Comedy Award за пърформанса си в тази роля от 63-то издание на наградите на Филмовата академия.

63-годишният комедиант, най-известен с ролите си в When Harry Met Sally..., Analyze This (и That) и America's Sweethearts, пръв съобщи новината чрез съобщение в своя Twitter профил, шегувайки се, че след изявата си на сцената в Kodak Theatre, "младите жени в аптеката ще престанат да ме питат за името ми, когато ходя да си изпълнявам рецептата".

Първата церемония, водена от Били Кристъл, е 62-рата (1990), когато Driving Miss Daisy спечелва голямата награда на вечерта – Оскар за "Най-добър филм на годината". Над 40 млн. души наблюдават шоуто, поставено на второ място по зрителски рейтинг през тази година след Super Bowl.

През последните 6 години, границата от 40 млн. зрители е премината само веднъж – през 2010 година, когато Avatar бе фаворит при разпределението на наградите и спечели три статуетки, но изгуби от The Hurt Locker в категорията "Филм" на 2009 година.

Церемонията по връчването на 83-те награди Оскар (за 2010 г.), водена от Джеймс Франко и Ан Хатауей, привлече 38 млн. зрители.

Предстоящата церемония ще се състои на 26 февруари 2012 година и ще бъде продуцирана от Брайън Грейзър (A Beautiful Mind) в сътрудничество с Дон Мишър.

"Както повечето хора, нямам търпение да видя отново Били в тази роля – той е истинска Оскар икона! Чувствам се изключително удовлетворен, че се съгласи да работи с нас", заяви президентът на Академията за кино изкуства и науки, Том Шерак, от свое име и това на Грейзър и Мишър.

Сподели.