Двa български филма и Анджелина Джоли с награди от кинофестивала в Сараево

Pinterest LinkedIn +

Два от седемте български филма, представени в рамките на 17-тото издание на международния филмов фестивал в Сараево, спечелиха награди в две различни конкурсни програми - за игрално и късометражно кино. Копродукцията на България и Франция, "Аве", режисирана от Константин Божанов, спечели Специалната награда на журито и наградата на интернет портала Cineuropa. Филмът, в който участват Ованес Торосян и Анджела Николова, бе включен и в Седмицата на критиката на фестивала в Кан през май.

Голямата награда за "най-добър игрален филм" на Сараево Филм Фест отиде при Atmen на Карл Марковиц. "Втори дубъл" на Надежда Косева спечели втората награда в късометражния конкурс (1st Special Mention). Лентата, копродукция на България и Германия, бе представена в Сараево от режисьорката и продуцента Стефан Китанов. Голямата награда в тази конкурсна програма спечели "Мецанин" на Далибор Матанич.

Гвоздеят на церемонията бе присъствието на звездната двойка Анджелина Джоли (Angelina Jolie) и Брад Пит (Brad Pitt), които направиха най-дългата разходка по червения килим в историята на фестивала. Джоли получи специална награда "Сърцето на Сараево" за всеобхватния си принос към киното.

Отличената с Оскар актриса избра войната в Босна, която посещава няколко пъти и като посланик на добра воля към ООН, за тема на режисьорския си дебют - In the Land of Blood and Honey, който ще направи световната си премиера през декември т. г. Тя лично връчи наградата на Сараево за "най-добра актьорска игра" на австрийския актьор Томас Шуберт за изпълнението му в Atmen.

С приза за "главна женска роля" бе удостоена румънската актриса Ада Кондеаску (Loverboy). Останалите български филми, представени в Сараево, бяха "Островът" на Камен Калев, "Подслон" на Драгомир Шолев, "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев, "Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов и "Хромони" на Ина Николова и Райна Атанасова.


Сподели.