"Дубиоза колектив" пред Avtora.com: София е наш втори дом

Pinterest LinkedIn +

Броени дни преди концерта на "Дубиоза колектив" ("Dubioza Kolektiv") в София Avtora.com разговаря с двама от членовете на групата – Брано Якубович и Ведран Муягич. Ето какво споделиха те в навечерието на гостуването си у нас на 29 ноември.


Avtora.com: Здравейте! Идвате в София отново. Какви бяха предишните ви преживявания тук?

Свирихме в София вече пет пъти. В клубове, на открити места и преди две години на голям концерт в "Арена Армеец". Всеки път беше наистина безумно. Босненският и българският език са сходни, храната е сходна и любовта ни към алкохола е същата. През годините срещнахме много хора и станахме приятели, така че в общи линии София е една от онези дестинации, които можем да считаме за втори дом.

Avtora.com: Какво могат да очакват феновете този път?

Последният път беше много диво. Този път ще вдигнем летвата още по-високо.

Avtora.com: Наистина сте обичана група от българите. Каква е тайната на вашия успех?

Мисля, че нямаме никакви тайни. Когато свирихме в София за първи път в "Маймунарника", се случи нещо и се почуствахме влюбени в българската публика. Феновете тук са едни от най-лудите, които можете да намерите в света. Предполагам, че това е перфектна сцена за нас.

Avtora.com: Музиката ви е толкова разнообразна, кой и какво са вашите вдъхновения?

Вдъхновението за новия албум бяха фалшивите новини. Има толкова много фалшиви информации, които се разпространяват умишлено. Смятахме, че е важно да говорим за това директно, така че целият албум е изграден около концепцията за фалшивите новини.

Avtora.com: Мислите ли, че "Дубиоза колектив" е толкова популярна група в Западна Европа, колкото в Източна Европа? 

Ще бъде наистина трудно да се измери успехът. На нашите изпълнения няма разделение между Западна и Източна Европа, защото хората, които идват, са от различни места. Хората не трябва да бъдат разделени териториално, а по афинитети.

Avtora.com: Как мислите, отразява ли вашата музика реалната ситуация на Балканите?

Ситуацията на Балканите е толкова сложна, че дори Моцарт не може да напише музика, която да я отразява по правилния начин. А и ние имаме много по-малко талант и музикално образование, отколкото е имал Моцарт.

Avtora.com: Кои песни получават най-голям отговор от публиката на концерти на живо?

Обичаме да правим смесици от няколко песни заедно, така че по време на шоу понякога е трудно да открием как или къде реагират хората. Мисля, че не става дума за песните, които свирим, а за количество енергия, която групата и публиката обменят в определен период от време. Всъщност нямаме „хитови“ песни и това ни харесва. Много често се случва така, че когато една група има няколко хитови песни, хората искат да чуят точно тях, а останалата част от шоуто не ги вълнува чак толкова.

Avtora.com: Кое беше най-интересното или най-лудото нещо, което сте виждали по пътя или на някой от вашите концерти?

Винаги се случва нещо лудо. Видяхме хора, които сърфират в истинска метална вана, или петима души, които правят същото в голям контейнер за боклук. Веднъж разделихме публиката на две групи на един фестивал в Испания и имаше човек, облечен като Исус Христос с голям кръст на гърба, застанал между тях и молещ се. Има огромен списък от причудливи неща, които са ни се случвали.

Avtora.com: В момента работите ли по някакви проекти?

Току-що завършихме нов албум. Той се нарича "#fakenews" и излиза в началото на 2020 г. За първи път ще свирим нови неща в София и сме много развълнувани от това. Ако направим грешки по време на шоуто, моля ви, простете ни, тези нови песни се свирят много трудно!
Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.