Dragon Age II

Pinterest LinkedIn +

Жанр: ролева игра Година: 2011 Разработва: BioWare Издава: Electronic Arts Платформа: PS3 | Xbox 360 | PC

Противоречива в най-добрия случай, предизвикала бурна дискусия, спечелила си незабавно любовта на критиката и ненавистта на много от почитателите на първата част - Dragon Age II е всичко друго, но не и игра, която ще ви остави безучастни.

Представяща визията на едно от най-влиятелните ролеви студия към днешна дата - BioWare, (стоящи зад мега хитове като Baldur's Gate, Jade Empire, Mass Effect и Knights of the Old Republic) втората част на превърналата се приживе в легенда Драконова сага дойде, за да съживи изпадналата в зимна летаргия игрална общност, да разбуни духовете и да донесе дълго чаканата пролетна RPG свежест.

Вслушвайки се във всички забележки, които феновете отправиха към оригиналния Dragon Age, BioWare предлагат на вниманието ни една съвършено различна игра: по-динамична и екшън ориентирана, с доста по-добре оптимизирана и лесна за възприемане дори от прохождащите в един от най-комплексните игрални жанрове геймъри система за развитие на персонажите и не на последно място - с история, в която (о, чудо!) не става дума за поредния героичен куест за спасяване на света.

Всъщност, сюжетът тук се завърта около личността Хоук - симпатяга, чието родно местенце (Лоутъринг – едно от първите селища, завладяни от ордата чудовища, напълзели Ферелден в предната част) бива пометено след краха на кралските войски край Остъгар и смъртта на младия Крал Кейлън. Измъкнал се на косъм от смъртта, Хоук заедно със семейството си се отправя на север към така наречените Free Marches и по-точно - към град Къркуол, основно място на действието в Dragon Age II. Оттук нататък ще проследите пътя на Хоук към върха на славата и ще преживеете десетки вълнуващи приключения в търсене на богатство и власт, печелене на приятели и врагове.

Изключително впечатляваща визуално, (не толкова по отношение на графиката си, макар че се поддържат дори модерните DirectX 11 ефекти, колкото като анимации на бойните сцени и хореография) играта ще ви пренесе в един доста по-различен Dragon Age свят от този, с който може би сте се запознали в предшестващата я – Origins. Макар да споделят (донякъде) общ декор и дори някой общи персонажи (да, в Dragon Age II ще видите доста стари познайници), самото излъчване на двете заглавия е доста различно.

Може би точно поради тази причина, всички фенове, които очакваха едва ли не пунктуално точно и дословно продължение на оригиналната игра, останаха малко разочаровани. Лично моето мнение е, че място за подобни негативни емоции няма – достатъчно е Dragon Age II да се разглежда като една нова игра, която макар поникнала върху "позната почва", използва възможността да разкаже една съвършено различна история със съвършено различни главни герои по един съвършено различен начин.

Иначе казано - Dragon Age II не е по-добра или по-лоша от предшественика си. Тя просто е различна и ако подходите към нея с правилната нагласа и без излишни очаквания и предубеждения, Dragon Age II ще ви забавлява не по-малко, отколкото оригинала. Дори бих казал повече.

Сподели.