Домашен арест

Pinterest LinkedIn +

Обичате ли тъща си? Преди да си отговорите на този въпрос, представете си, че живеете с нея. На нейна територия.

Вероятно подобна перспектива предизвиква лек пристъп на паника, но всъщност би могла да е изключително забавна. Поне за страничните наблюдатели. Доказателството за това е "Домашен арест".

Ако обичате ситкоми и все още не сте попадали на него, определено си заслужава да побързате да поправите пропуска. Сериалът притежава всички качества, които трябва да има една ситуационна комедия – колоритни персонажи, брилянтен актьорски състав и огромна доза свежо чувство за хумор. Татяна Лолова, Филип Аврамов, Мая Бежанска и Иван Панев са едно голямо, не напълно щастливо, но за сметка на това много забавно и щуро семейство.

Идеята:

Издържан напълно в стила на класиките в жанра като "Приятели", "Двама мъже и половина" и "Всички обичат Реймънд", "Домашен арест" не е адаптация, идеята за сериала е авторска. Зад реализирането й стоят режисьорът Николай Пенчев, който е и продуцент и сценаристът Нели Димитрова, чието име вероятно свързвате с хитовия филм Love.Net, който й донесе награда "Златна роза" за най-добър сценарий и със сериала "Хотел България".


Сигурно  ви е направило впечатление, че когато става дума за сериали, винаги има повече от един режисьор. "Домашен арест" също не прави изключение. В случая това е режисьорът Петър Вълчанов, работил и над "Стъклен дом". Главен оператор е  Григор Кумитски ("Стъклен дом", "Чужденецът", "Непобедимите 2".  Консултант на проекта е един от най-известните британски режисьори на комедийни сериали Бен Келет ( Ben Kellett), чието име стои зад няколко от най-успешните ситкоми на  BBC.

Началото:

"Домашен арест" стартира на 24 ноември миналата година в ефира на bTV. Сериалът е продукция на bTV Studios и е част от "Сезонът на българските сериали". Още с премиерата си "Домашен арест" оглавява класацията на най-гледаните телевизионни програми, а пилотните два епизода са гледани от почти два милиона зрители.

 

Героите и звездите:


Татяна Лолова (мама Еми) - комедийните роли в творческата биография на Татяна Лолова са много както на театралната сцена, така и на големия екран. И едва ли има нужда да ви убеждаваме, че тя е брилянтна във всяка от тях. Любимите на няколко поколения комедии – "Топло", "Бон шанс, инспекторе!", "Опасен чар" и "13-ата годеница на принца" са достатъчно доказателство за това.

В "Домашен арест" тя се превъплъщава във властната и егоцентрична мама Еми, чието любимо оръжие е сарказма, а любимата й жертва – зет й  Коцето.  Тя дори не се опитва да скрие нежеланието да споделя дома си с него, нито се притеснява да изразява неодобрението си към него, забавлява се да го тормози и непрекъснато се опитва да убеди дъщеря си Анастасия да се разведе с него.

Филип Аврамов (Коцето)Филип Аврамов  е един от актьорите, които спокойно бихме могли да определим като многостранно талантливи. Не само, защото ролите му в театъра и киното са еднакво впечатляващи, но и защото пее.  Сред ролите му на театралната сцена, които определено си заслужава да видите са тези в спектаклите "Охранители", "Ритъм енд блус 2", "Дама пика" и "Дон Жуан".

А повечето от вас вероятно са го гледали в две от най-успешното кинозаглавия през минала година "ТИЛТ" И "Кецове". В "Домашен арест" на него е поверена ролята на Коцето. Собственик на рибен магазин, бивш моряк, съпруг и баща, той определя себе си като "мъжки мъж", обича кюфтета и футбол. Не е особено щастлив от факта, че му се налага да живее в дома на тъща си главно, защото тя е там, а не защото не харесва къщата. И винаги говори за нея с особена "обич", наричайки я "мама ти Еми".Мая Бежанска (Анастасия)Мая Бежанска е куклена актриса, но "Домашен арест" съвсем не е първата й роля в телевизията и киното – "Граница", "Маймуни през зимата". Повече от вас вероятно си спомнят и музикалните й изяви, заедно с Камен Донев и Стефан Вълдобрев. Този път тя е очарователната Анастасия, дъщеря на мама Еми, съпруга на Коцето и майка близнаците Лъчо и Зара. Истински кулинарен талант, тя обича Коцето, въпреки недостатъците му и се опитва да докаже на мама Еми, че той има и много положителни качества. В повечето случаи не успява, но въпреки това не се отказва.

Иван Панев (Емко)Иван Панев е актьор, когото вероятно свързвате и с филмите на режисьора Андрей Слабаков "Ерудитъ" и "Хиндемит", детските телевизионните предавания "Приказки за физиката" и "Приказки за астрономията", освен това можете да го гледате в постановките на музикалния театър "Котки",  "Исус Христос-Суперзвезда", "Цигански барон" и "Прилепът". В "Домашен арест" той е в ролята на Емко, любим син на мама Еми и брат на Астасия, който също като семейството на сестра си споделя дома на майка си.

Стефани Дойчинова и Велизар Величков (Зара и Лъчо) Зара и Лъчо са близнаците тийнейджъри на Анастасия и Коцето. Двамата са много различни един от друг, често се карат и бързо успяват да подлудят околните. Ролите са поверени на Стефани Дойчинова  и Велизар Величков.Историята:

След като апартаментът им е опожарен, Коцето, Анастасия и близнаците се местят да живеят в дома на майката на Анастасия – мама Еми. Оказва се, че да живееш в къщата на тъщата и да спазваш нейните правила не е лесно, но пък е изключително забавно... за зрителите.

Любопитни факти:

  • В ролята на съседа на семейството Милко е актьорът Борислав Захариев, станал популярен от телевизионното предаване "Сблъсък" като Боби-Турбото. 
     
  • Сред останалите  гост - звезди в сериала са Веселин Калановски, поп певецът Орлин Павлов и Башар Рахал.
Сподели.