Документален филм на Георги Тошев и bTV спечели голямата награда на фестивала "Документ.АРТ"

Pinterest LinkedIn +

Документалният филм на Георги Тошев "Кустурица. Балкански хулиган" спечели голямата награда "Златен орел" на Международния филмов фестивал "Документ.АРТ" в Румъния. Филмът на режисьорите Георги Тошев и Явор Веселинов е част от документалната поредица на bTV "НепознатиТЕ".

"Кустурица. Балкански хулиган" е първият пълнометражен документален филм, посветен на Емир Кустурица. В лентата участват световни знаменитости като Джони Деп, Изабел Юпер, Ким Ки Дук. За първи път е показан на София филм фест през пролетта на тази година, а след това и на кинофестивала в Кан. През октомври той бе включен в програмата на медийния фестивал в Биериц, а предстои да бъде показан и на фестивали в Ню Йорк, Испания, Франция и ЮАР.  

"Това не е филм, който обяснява творчеството или живота на Кустурица. Това е документ какво се случва с един от най-креативните европейски режисьори тук и сега. Защото Кустурица не снима само филми. Той създава Дървен и Камен град, прави фестивал за млади кинотворци, интересува се от политика, изнася концерти с No Smoking orchestra… Той е личност, която създава. Непрекъснато. Във филма ме интересуваше именно тази креативност, тази неистова потребност да оставиш нещо след себе си… за другите!", заяви Георги Тошев.

"Това е филм, който разкрива философията на креативния човек да се променя и да променя хората около себе си, обществото, киното, публиката. Кустурица е един от най-загадъчните кинотворци за последните 35 години. Успехът на авторите на филма е именно в този деликатен, но категоричен анализ на случващото се в света на киното през последните 20 години. Това е филм за непреходността на ценностите. Изящен кинематографичен разказ за света на авторското кино. Обяснение в любов към Голямото кино!", коментира президентът на фестивала проф. Николае Лука по време на церемонията по награждаването.

60-минутният разказ за живота на един от най-емблематичните европейски режисьори Емир Кустурица се пребори с филми на РАЙ – Италия, Великобритания, САЩ, Португалия, Мексико, Испания, Гърция, Швейцария, Австрия, Русия, Румъния и други страни.  Режисьори от над 20 страни се състезаваха в различни категории за документален филм, документална драма, художествен филм, образователен филм, травел филм, репортаж с екологична тема. 

Фестивалът "Документ.АРТ" се провежда за 16-ти път в Румъния. За първи път тази година форумът се проведе не в Букурещ, а в град Питещи. Фокусът на форума тази година беше изкуство, екология, туризъм. 

Сподели.