Dog Eat Dog в София: Добре дошли в кучкарника, втора част

Pinterest LinkedIn +

"Каквото повикало, такова се обадило" и "Добре дошли отново в кучкарника" бяха лайтмотивите от второто гостуване на Dog Eat Dog в България, ако мога да перифразирам две от заглавията на техните песни - What Comes Around и In The Doghouse.

Един от най-интересните факти за бандата е, че през 1995 година тя печели наградата на MTV Europe за пробив, надвивайки конкуренцията на супер звезди като Аланис Морисет и Weezer. Успехът на първия им албум All Boro Kings може би е бил леко изненадващ за самите Dog Eat Dog, но е напълно в тон със случващото се в рок музиката по онова време.

През тази 1994 г. излизат фундаментални албуми, които две десетилетия по-късно спокойно наричаме класики. Много хора в България са израснали с касетките на Smash на The Offspring и All Boro Kings на Dog Eat Dog и през годините тайно са си бленували да ги чуят на живо.

И изглежда, че лека-полека мечтите стават реалност. Dog Eat Dog явно много си харесаха българската публика след предишното си гостуване в София през октомври 2013. И съвсем естествено включиха нашата столица в турне по случай юбилея от издаването на техния най-обичан албум.

Преди американците на сцената в Mixtape5 се качиха три други банди. Две от тях бяха български - Fly the Flag и Pizza, а третата - руска, The Gang Riot. Типично по нашенски, докато първите от лайн ъпа Fly The Flag свиреха, повечето хора пиеха бира и пушеха цигари пред клуба, поради което малцина чуха експлозивния им ска/пънк. Сходна бе ситуацията и при бандата от Русия, която се представи прекрасно в същата стилова линия.

Когато Pizza завзеха сцената, хората започнаха да прииждат на талази, което постави началото на безспирни танци, пого и на последвали стейдж-дайвинги. Варненската банда е емблематична за българската ъндърграунд сцена и се раздаде на 100%, което подгря настроението преди Dog Eat Dog.

Хедлайнерите на вечерта се появиха някъде към полунощ и още в началото им личеше, че нямат търпение да забият отново на същото място, на което преди няколко месеца получиха топъл прием. Хубавото за нас бе, че Dog Eat Dog не заложиха на същия сет лист и този път изсвириха всички 10 парчета от All Boro Kings, включително и What Comes Around, което не е било изпълнявано на живо от много години.

Подредбата на песните също бе разбъркана - стартът бе с In The Doghouse, а откриващата в албума и откриваща на предишното им шоу If These Are Good Times бе изсвирена малко преди финала на концерта. Другото нещо, за което трябва да благодарим на Dog Eat Dog, е, че изстреляха хитове като Who's The King и No Fronts в разгара на мелето, а не чакаха края.

Разбира се, чухме и всички други популярни песни на бандата от последвалите All Boro Kings албуми - Rocky, Isms, Expect the Unexpected, Walk With Me и Step Right In, а имаше и няколко изненади. В края на концерта бандата направи страховит кавър на Genocide на The Offspring - онази песен от албума Smash, чийто припев започва с "Dog eat dog everyday...".

Нямам представа дали самите Dog Eat Dog знаят, че The Offspring ще идват в България през юли и че ще свирят целия Smash по подобие на All Boro Kings, но определено този момент бе знаменателен и още веднъж доказва тезата, че 1994 година е една от най-великите в историята на рок музиката.

А на пичовете от бандата май им хареса толкова много тук, че обещаха да се върнат в София още през 2015 година.

Сподели.