Джордж Лукас се превърна в Дарт Вейдър за нов епизод "Междузвездни войни" – "Разкаянието на милиардера"

Pinterest LinkedIn +

Няколко дни след като създателят на франчайза "Междузвездни войни" Джордж Лукас сподели в интервю за журналиста Чарли Роуз, че създадените от него герои са попаднали в ръцете на white slavers (визирайки Disney), авторът на най-успешната филмова поредица за всички времена бе принуден да си вземе думите назад.

Случката може да се нарече скандал по холивудски, в който става въпрос за чест, слава и пари. Много, много пари!

Повод за извинението стана интервю, излъчено по Коледа, в което режисьорът отговори на въпроси на журналиста Чарли Роуз относно мнението му за това, което се случва с франчайза, след като Лукас продаде правата на Star Wars на гиганта Disney.

"Те не желаят мнението ми, не се вслушват в съветите ми и аз преставам да се интересувам от съдбата на "Междузвездни войни" – беше контекстът в думите на Лукас.

"Животът продължава, няма гаранция дали ще съм жив за моята 80-годишнина, така че има и други проекти, които могат да се следват и реализират."Нека обърнем внимание на ключовия момент в интервюто:

– Аз създадох "Междузвездни войни", те са моите деца, обичах ги, създадох ги... – казва с носталгия Лукас.
– И ги продадохте –
прекъсва го Чарли Роуз с пронизващ поглед.
– ... и ги продадох... на white slavers, те ги взеха и... не довършва фразата сконфузеният Лукас.

*white slavers – израз, с който се определят безскрупулни търговци.

Под продажба Лукас има предвид космическата сделка, която направи с Disney, като изтъргува създадената лично от него вселена Star Wars заедно с компанията му Lucasfilm за невижданите до момента близо 4,03 милиарда долара. За капак – освен че прибра пари в кеш (малко над 2 млрд.), Лукас се превърна във втория най-голям неинституционален акционер в Disney (след Стив Джобс), продължавайки да държи голямото парче от пая от продажбата на Star Wars вселената.

Мнозина предвиждаха, че бизнесменът Лукас ще продаде акциите си, но той предпочете да ги запази, като на практика това доведе до удвояване на неговата печалба след мега хайпа, съпроводил "Силата се пробужда". Според Forbes – да, Лукас е самоотстранен доброволно от Star Wars, но кредитната му карта ежедневно набъбва с колосална сума благодарение именно на Disney.Въпреки извънземната сума обаче, и най-вече след като Disney включиха специална клауза, според която първосъздателят трябва да седи по-далеч от Star Wars и да не се бърка в оперативните и концептуални дела на бранда, очевидно Лукас e започнал да изпитва известни угризения за участта, която отреди на собствените си, по неговите думи, "деца".

По ирония на съдбата това го превръща в копие на един от най-емблематичните му собствени герои – Дарт Вейдър, който, както всички знаем, се поддаде на "тъмната страна на силата", а впоследствие започна да изпитва тежки душевни терзания...

Няколко дни след като Лукас изрече фразата а ла "Люк, аз съм твоят баща!", сега излиза и ново уточнение лично от него, че не се е изразил съвсем точно и не е бил разбран правилно. Разбирай: Люк вече си има много татковци. 


* Люк, аз съм твоят баща, но реших да те продам на write slavers за 4 милиарда долара

Но нека се запознаем с изявлението на самия Лукас: "Работих с Disney през последните 40 години и избрах те да са наследници на бранда Star Wars, защото изпитвам огромен респект към тази компания и лично към управлението й под ръководството на Боб Айгър... В интервюто използвах израза whate slavers, което е много неподходящо сравнение и нямах това предвид" – казва в изявлението Лукас.

Все пак онлайн комюнитито избухна с коментари, че Джордж Лукас е бил "посъветван" от някого да си вземе думите назад. Още повече в контекста нa факта, че освен на поне още два Star Wars филма Disney дадоха зелена светлина и на един от най-мащабните си предстоящи проекти – създаването на парк "Междузвездни войни" като част от настоящите Дисниленд атракциони. В крайна сметка и в резултат на всичко това Лукас ще продължава да увеличава финансовото си състояние.

Все пак, въпреки извинението, думите на Лукас остават да висят във въздуха като протегнатата ръка на Дарт Вейдър, а дали тя ще се поеме от "императора" Disney?


Сподели.