Джоан Роулинг на съд, откраднала идеята за Хари Потър?!

Pinterest LinkedIn +

Популярната писателка Джоан Роулинг (Joanne K.Rolwing) в най-скоро време ще трябва да се изправи в съда, за да отговаря по обвинения в плагиатство.

Искът е подаден от наследниците на британеца Ейдриън Джейкъбс (Adrian Jacobs), които твърдят, че елементи от сюжета на четвъртия роман от поредицата за Хари Потър - "Хари Потър и огнения бокал" са взаимствани от творбата му The Adventures of Willy the Wizard.

Любопитно е, че искът първоначално бе подаден само срещу издателството Bloomsbury Publishing PLC - това се случи през юни 2009 година, а на 17 февруари в него вече бе добавено и името на самата Роулинг.

Наследниците на Джейкъбс, който умира през 1997 година - три преди появата на романа на бял свят, твърдят, че двамата са ползвали един и същи литературен агент и по този начин тя е черпила информация за сюжетната си линия.

Самата Джоан Роулинг отхвърли изцяло обвиненията, заявявайки, че никога не е чувала за такъв писател, а от издателството й добавиха, че те са необосновани, недоказани и не отговарят на истината.

Кой крив и кой прав, ще решават съдебните инстанции, но като цяло авторката на сагата за Хари Потър може да е спокойна. През 2002 година тя бе оправдана по друг иск в плагиатство, подаден от американската й колежка й Нанси Стофър.

Мейкинг на Harry Potter and The Deathly Hallows >>
Виж снимки от Harry Potter and The Half-Blood Prince >>
Секс, наркотици и рокендрол с Рон от "Хари Потър" >>
Най-добрите екранизации в историята на киното >>

Сподели.