Джоан Роулинг е най-високоплатеният писател за 2016 г.

Pinterest LinkedIn +

Британката Джоан Роулинг, автор на хитовата поредица за младия магьосник Хари Потър, е най-високоплатеният писател за 2016 г., сочи годишната класация на списание "Форбс".

През предходните 12 месеца нейното състояние възлиза на цели 95 млн. щатски долара, надвишавайки банковата сметка на Джеймс Патерсън, автор на поредицата криминални романи за инспектор Алекс Крос. През миналата година той е разчитал на скромните 87 млн. долара.

В топ 5 са класирани трима американци – детският писател Джеф Кини с 21 млн. долара, авторът на "Шифърът на Леонардо" Дан Браун с 20 млн. долара и "кралят на ужасите" Стивън Кинг с 15 млн. долара.

Роулинг заема челното място за трети път от 1999 г. насам.

Впечатление прави и наличието в списъка на писатели като Джордж Р. Мартин, изгрял с "Игра на тронове", и Джон Грийн, който написа "Вината в нашите звезди". И двамата вероятно ще се завърнат с нови книги за радост за читателите.

Британската писателка Паула Хокинс, автор на психологическия трилър "Момичето от влака", дебютира през миналата година в листата на "Форбс" и продаде 2,2 милиона копия само в САЩ, отбелязва още списанието.

Писател къща не храни? Помислете пак.

Сподели.