Дженифър Лоурънс - новото силно присъствие в Холивуд

Pinterest LinkedIn +

През 2012 г. тя участва в два от най-обсъжданите филми на годината - Silver Linings Playbook (Наръчник на оптимиста) и The Hunger Games (Игрите на глада), а 2013 г. й донесе бленувания от всяка актриса Оскар за главна женска роля.

Едва на 22 години, Дженифър Лоурънс (Jennifer Lawrence) е вече сред топ актрисите в Холивуд, а както критиците, така и феновете й предричат, че това е само началото на една бляскава кариера в Холивуд.

Както голяма част от колегите си, бъдещата носителка на Оскар прави своя дебют в телевизията.

Първите й роли са епизодични в популярни сериали като Monk (Монк) и Cold Case (Студени досиета), както и в телевизионния филм Company Town от 2006 г., в който си партнира с Шери Стрингфийлд (Sherry Stringfield), Роки Капела (Rocky Capella), Уил Бейнбринк (Will Beinbrink) и др.

За широката публика талантът й е открит от режисьора Гилермо Ариага (Guillermo Arriaga), който я включва в основния състав на криминалната драма The Burning Plain, в който Лоурънс си партнира с Чарлийз Терон (Charlize Theron).

По това време като пробиваща актриса тя кандидатства за ролята на Бела Суон в първия филм от поредицата Twilight (Здрач). Актрисата не печели този конкурс, но към днешна дата оценява неуспеха си като късмет.

Първата главна роля, която Дженифър Лоурънс изиграва, е в номинираната за четири Оскара драма на Дебра Граник (Debra Granik) - Winter's Bone.
В нея актрисата се превъплъщава в образа на 17-годишно момиче, което се грижи за болната си майка и своите по-малки брат и сестра.

Играта й филмовите критици определят като обещаваща. Питър Травърс от Rolling Stone казва, че изпълнението й е повече от майсторско, а актрисата е като наближаваща буря.

Дейвид Денби oт The New Yorker пък споделя в ревюто си за филма, че не може да си представи друга актриса да изиграе ролята по толкова запомнящ се начин.

След The Winter's Bone започва възхода в кариерата на Дженифър Лоурънс. Тя получава главната роля в адаптацията на трилогията романи The Hunger Games (Игрите на глада), която й печели хиляди фенове, както и множество нови възможности. 

Макар филмът да е определян като противоречив, героинята Катнис Евърдийн се оказва също толкова важна за кариерата на Лоурънс, колкото и тази на Рий в Winter's Bone.

Следват множество похвални определения като "идеалната екранна актриса" и "впечатляващо и магнетично присъствие", а най-големият й успех тепърва предстои.

Макар че се разминава с роля в Savages на Оливър Стоун (Oliver Stone) през 2012 г., тя получава възможност за участие в новата драма на Дейвид О. Ръсел (David O. Russell) - Silver Linings Playbook (Наръчник на оптимиста).

Героинята й е наскоро овдовяло момиче с много проблеми, което среща наскоро излязъл от психиатрична клиника мъж със свои собствени проблеми.

Създавайки героиня, която е едновременно силна, уязвима, забавна, секси и като цяло изпълнена с живот, Дженифър Лоурънс успява да грабне Оскара за Най-добра главна женска роля през февруари 2013 г., изпреварвайки Джесика Частейн (Jessica Chastain), Кувенжане Уолис (Quvenzhane Wallis), Еманюел Рива (Emmanuelle Riva) и Наоми Уотс (Naomi Watts).
Съвсем очаквано, предложенията за нови роли започват да валят. В същото време на Лоурънс й предстои да изиграе отново Катнис Евърдийн в The Hunger Games: Catching Fire (Игрите на глада: Възпламеняване), а също така да си партнира и с Брадли Купър (Bradley Cooper) в още един филм на Дейвид О. Ръсел.

С всички свои артистични превъплъщения досега Дженифър Лоурънс доказва, че умее да подбира героините си и дори нищо друго да не е сигурно, то бъдещето й като една от големите филмови звезди в следващите години е извън всякакво съмнение.

Сподели.