Джаз певица предизвика скандал с американския химн

Pinterest LinkedIn +

Чернокожата джаз певица Рене Мари (Rene Marie) предизвика скандал в столицата на щата Колорадо. Мари изпълни химна на чернокожите на празника на щата, вместо националния химн.

Певицата заяви, че изпълнението на "Lift Ev'ry Voice and Sing", вместо очакваната "Star-Spangled Banner" не е инцидент, а добре премислен ход. Преди известно време Мари е взела решение никога и никъде да не изпълнява химна на Америка, тъй като не го възприема като химн и на чернокожите.

51-годишната джаз изпълнителка е израснала в американския Юг в условия на сегрегация. В личната си страница в интернет тя описва условията, при които е живяла "Чернокожите живеехме в малки градове с дискриминационни закони и по правило, американският флаг (за който се пее в химна бел.ред) се вееше над сградите, в които нямахме право да влизаме".

Постъпката на Мари предизвика скандал в Колорадо, а губернаторът на щата определи действията й като "невъзпитани". Чернокожият кандидат за президент на САЩ - Барак Обама, също не одобри случилото се. "Ние имаме един национален химн и ако са я поканили да го изпълни, точно това е трябвало да направи" - заяви Обама.
Сподели.