Скандал съпроводи стартирането на музикална класация в България

Pinterest LinkedIn +

Спорове между организатори и български музиканти белязаха стартирането на нова музикална класация. Изпълнителите и организаторите от Асоциацията на музикалните продуценти обсъдиха на пресконференция предимствата и недостатъците на новата листа.

Музикалният ТОП 100 на България е седмична класация и отразява честотата, с която песните са били излъчвани. Тя е продукт на 24-часов мониторинг на 12 представителни български медии – 8 радиостанции и 4 телевизии. Излъчванията се следят от компанията за мониторинг Nielsen Music Control.


Камелия Тодорова се включи активно в дебатите. Снимка: Avtora.com

Първа от изпълнителите взе отношение Камелия Тодорова. Българската джаз певица сподели с организаторите опасенията си относно новата класация.

"Ние нямаме никаква музикална индустрия, така че какво точно ще контролирате?", попита Камелия Тодорова. "На нашия пазар няма закони, а просто артисти, които участват безплатно за всичко.", допълни певицата.

"Пазар има, защото българските изпълнители не участват вече безплатно, имат си обединение, имат си и синдикат", отговори Станислава Армутлиева, председател на БАМП.

В дебатите се включиха и други български музиканти, като Ивайло Крайчовски, Deep Zone, Георги Енчев.

"Искам да пожелая добър час на класацията", каза Георги Енчев от Select Music Media и рап дуета Румънеца и Енчев.

"Апелирам към всички журналисти да не спекулират с класацията, защото това е самото начало. За мен е чест, че съм част от това начинание и се чудя дали да не продуцирам едно телевизионно предаване на базата на тази класация", допълни Енчев, който е член на организациите за авторски права "Профон" и "Мюзикаутор".


Енчев подкрепи новата класация. Снимка: Avtora.com 

Класацията се базира на излъчваното от медиите музикално съдържание, което се анализира чрез използване на т.нар. "фингърпринт" - технология.

Тя позволява разпознаване на музикални отрязъци от дадена песен на базата на електронен каталог и свързан с него специализиран софтуер. Методът за измерване на музикалното съдържание в електронните медии е напълно нов за страната ни.

Сподели.