Димитър Ковачев - Funky: "Чалгата не ми пречи, защото тя не съществува за мен"

Pinterest LinkedIn +

Бас китарист и съпрезидент на една от водещите промоутърски компании в България - Sofia Music Enterprises, Димитър Ковачев - Funky се оказа най-енигматичният за зрителите на Music Idol 2 член на журито.

Avtora.com посети офиса на SME, за да се срещне с най-критичния от четиримата в журито на Music Idol 2. Опитахме се да разберем кой е Димитър Ковачев и какво е нужно, за да доведеш Iron Maiden, Depech Mode, Marilyn Manson, Kylie Minogue и много други световни звезди.

Георги Панайотов: Здравей Фънки! Въпросът, който вълнува повечето зрители, откакто е стартирал Music Idol 2, е "Кой е Димитър Ковачев - Funky?". Разкажи повече за себе си? 


Димитър Ковачев - Funky: Цял живот съм бил музикант. Завърших Българска държавна консерватория. По време на следването си и след това започнах да свиря с различни групи - Лотус, Реланс, всякакви банди и хора, като Стефка Берова и Йордан Марчинков. После известно време се изявявах в чужбина. Преди това, разбира се - ERA. Бях в чужбина няколко години, преди да ми дойде до гуша да чергарствам. Там се роди и идеята за Sofia Music Enterprises. Върнах се и 90-та - 91 година SME стартира.

Винаги съм бил музикант. Никога не съм продавал пирони или търговии с Marlboro цигари по простата причина, че аз съм учил за музикант, а моята азбука са нотите. Много-много не съм силен в математиката.

.: Не си продавал мартенички в подлез?

Funky: Не, нито куклички, нито мартенички в подлеза на “Плиска”.

.: Как се озова в журито на Music Idol?

Funky: Един ден ми се обадиха Иван и Андрей, изключително изненадващо за мен. И ми викат "Абе, men, така и така, така и така. Питах ги дали е сериозно, те потвърдиха. Викам "Давате ли си сметка, че аз, така - шило в торба не стои?" Те се съгласиха, казаха, че това е идеята. Питах ги и кои са другите хора в журито. Аз малко се понамръщих, като разбрах, че Есил е в журито.

Оказа се, че съм в грешка обаче. Още на запознанството тя ми направи много хубаво впечатление. Освен това се оказа, че е наше момиче и че това, че се занимава с поп-фолк, няма никакво значение. Тя е наш човек, свирила е там, където съм свирил и аз - в северна Норвегия и е минала през мелачката на скандинавските страни.

.: Част от имиджа, налаган от шоуто, ли е да бъдеш най-критичният в журито или това си просто ти?

Funky: Не, никой не ми го налага. Аз съм си такъв човек. Може би малко груб, защото живеем в такива времена. Мразя бездарници! Харесвам хубавото и всичко останало, просто го посичам по простата причина, че изкуството (като в него вкарвам всичко, не само музиката) е напъхано в мазето долу. В никакъв случай човек не трябва да бъде добър, а трябва да е груб и брутален, за да могат хората да се сетят, че освен плюскане и ходене по идиотщини, има и изкуство, музика, случват се концерти, изложби, има и театър и т.н.

.: Работил ли си с някой от журито преди Music Idol 2?

Funky: Не съм работил с никой от тях, въпреки че с маестро Вили Казасян се познаваме от доста време. С двете момичета дори не се бяхме виждали и изобщо нямах представа що за хора са..: Лесно ли успяхте да се сработите, каква е атмосферата в един нормален работен ден?

Funky: Мисля, че да. При нас тече един постоянен купон. Веселбата е пълна. Вили има страхотно чувство за хумор, Люси и Есил също, явно и аз, защото се сработваме много добре. Забавляваме се и се майтапим страхотно, докато сме заедно. Дори се привързахме до такава степен, че чак си липсвахме до следващия кастинг.

.: Кое ти направи най-силно впечатление, докато подбирахте кандидатите за идоли?

Funky: Идиотското мислене на българския народ, че е убийствено талантлив и надарен. Което въобще не е вярно! Истината е друга. Ние сме съвсем нормална държава и като във всички нормални страни си имаме хора, които могат и такива, които не могат. Ако говорим в проценти, не мога да кажа какво точно е съотношението между двата типа, но неможещите преобладават. Обаче за сметка на това са с високо самочувствие.

.: Сблъскахте се няколко такива примери на наистина неможещи да пеят хора, подплатени от огромната увереност, че са най-големите и най-добрите?

Funky: Уникално е! Просто не мога да повярвам, самият аз съм изненадан какво е това нещо. И нямало ли е родители, които да виждат реално нещата в живота и да кажат "Абе, гледай сега, ти наистина припяваш добре, обаче силата ти не е в това. Има други неща, в които можеш да се реализираш." Тия хора са уникални, наистина не можех да повярвам на някои от нещата, които виждах!

.: Сега, след като останаха 10 души в Music Idol, можеш ли да определиш личните си фаворити?

Funky: Ох, винаги на този въпрос не знам как да отговоря. Тези 13 души, които бяха, ние сме ги изкристализирали от цялата маса. Те всички са ми любими. Това са черешките на коктейла. Така че ми е много трудно да говоря за фаворити, защото всички могат, а и все още им е рано.

Може би ще стане по-ясно, когато останат 5 или 4 човека. За момента стискаме палци и както казва Вили: "В сряда пак ще ревем". И все пак Нора, Тома и Деница вървят много добре. Това са надарени хора, които се развиват много бързо.

Но в никакъв случай не искам да кажа, че останалите нямат шансове. Ани и Шанел пяха страхотно на концерта с песни от филми, Мария се справя много добре. Затова ми е доста трудно, защото освен че са много добри, гледат и много сериозно на цялата работа. То си им личи, че сцената е тяхното място.

.: На няколко пъти ви изненада зрителският вот. В интервю пред Avtora.com Люси Дяковска посочи Пламена и Нора като фаворити за финала, а една седмица по-късно те бяха определени от публиката за изгонване. Успя ли да разбереш логиката на зрителите?

Funky: Както казах и по време на шоуто, тук сме Абсурдистан. Защото това, което стана, е абсурдно. Не мога да разбера как се случва такова нещо? Направо не е истина, как може две така надарени момичета да са заплашени от изгонване?! Това не е истина! Ясно е, че всички ще си отидат и ще остане само един. Ама поне по към края, бе, мама му стара. Да изгониш едни от най-добрите още в самото начало, е абсолютен абсурд.

Понякога си викам, нали сега съм се вманиачил на тема "Heroes" (сериала. бел. а.), ще ми се и аз да можех да влизам в главите на хората, да разбера за какво става въпрос там. Дали навсякъде е Empty Rooms.


.: Ти се сблъска с някои от поп-фолк звездите, при положение, че чалгата не е любимата ти музика. Имаше лек конфликт с Преслава. Как ти се отрази това?

Funky: Ами аз бекзрайно се забавлявах. Между другото, съм силно изненадан от Азис. Смятах, че е уникален тъпанар, но останах приятно изненадан, защото отговори много добре на въпросите, които му зададоха. Доста интелигентно. Не знам дали преди това са му ги казали, но аз останах много учуден. Това бе една приятна изненада от страна на поп-фолк гилдията.

Безкрайно се забавлявах с Преслава, защото тя искрено се възмути. И аз просто изпаднах в уникално щастие, защото нали това целя в цялата работа - да изкарам някой от нерви и тогава отбелязвам тотална победа за себе си. Но не, реално не я познавам - чух една, две песни, които, в интерес на истината, нашите момичета изпълниха много по-добре. Дори самата тя каза, че са могли да я изпълнят малко по-кофти от нея. Така, че тези срещи от третия вид бяха доста кратки и нямам сериозни наблюдения.

По принцип чалгата не ми пречи, защото тя не съществува за мен. Имам прекрасна колекция от CD и DVD-та, пълни с музиката, която харесвам. По радиото слушам рок радиостанции. За мен чалгата е някакъв мотив на народа, от който той си се интересува, защото е тъпо да твърдим, че чалга няма и тя не съществува. Това не е вярно. Факт е че голяма прослойка от Абсурдистан слуша като луд такава музика. Но това не ми пречи, защото за мен тази музика не съществува.

.: В същото време ти пълниш стадиони с рекордно количество хора (40 000 на Depeche Mode), възприемат ли те поп-фолк продуцентите като заплаха?

Funky:
Не, тук не става въпрос за опасност и нещата не трябва да се разглеждат по този начин. Трябва да бъдат както в Америка и Европа, въпреки че сме много далеч от това мислене. Музиката не трябва да се дели на поп-фолк и всички останали. Не, всичко е заедно, просто трябва да има публика за всичко, а не да зачеркваш определени хора с черния флумастер.

В Америка на Гари Брукс е мазало, народ невероятен. На следващия ден са ZZ Top и отново е народ невероятен и срещаш хора, които си видял предния ден на концерта. Всеки има право да слуша, каквото му е кеф.


Малка част от видеотеката на Фънки Снимка: Avtora.com

.: Приключи ли с кариерата си на музикант, или все още не си се отказал от бас китарата?

Funky: По принцип не съм спирал с нея. И в момента свиря в две банди. Едната е Турбо, тя е от старите банди и с останалите в нея се забавляваме страхотно, свирим със страшен кеф. Другата е Alien Industry, в която съм басист и в момента се смесва новата тава, като се готвим се за концерта на 12 юли, когато ще излезем заедно с Ministry на стадион „Академик” или в „Христо Ботев”, в зависимост от времето.

Продължавам да колекционирам моите басове, свиря като луд, купувам нови апаратури и просто не мога да разбера хората, които казват "Аз приключих своята музикална кариера". Човек не я приключва никога, ти или си музикант, или не си. Един Би Би Кинг или Джони Хукър - на колко години умря той? Просто свириш до край и това е! Какво значи: пенсионирах се?! Само в Абсурдистан народът се пенсионира и отива да сади моркови и да копа домати, например. Което е тотална идиотщина, ебати!

.: Заговаряйки за големи концерти, с какво ще изненада SME музикалните фенове?

Funky: Тази година, както винаги, ще направим за пролетно - летния период 4 неща. Това са Кайли Миноуг (Kylie Minogue), след това през юни Марк Нопфлър(Mark Knopfler). Това ще са два уникални концерта. На 4 юли пристигат Deff Leppard с White Snake. А на 12 юли ще са Alien Indstry и Ministry.

После ще идем малко на море. Почивка и така нататък. След това започваме да се готвим за есенно-зимния период. В момента вече работим по него, за съжаление не мога нищо да кажа, защото ние не сме от хората, които само дрънкат идиотщини. Когато имаме нещо готово, тогава казваме, че ще има концерт. Безсмислено е да занимавам хората, че вече през нас е минала Alanis Morissette или някой друг. Защото те си минават като оферти, но какво от това, това не означава, че ще се случи.


.: Има няколко случая, в които български промоутърски компании участваха в организацията на концерти, които така и не се осъществиха. Как се отразява това на имиджа на България като дестинация за големите музиканти и пречи ли на работата ти?

Funky: Определено да. Пречи, но много е важно да се разбере в конкретния случай кой е виновен. Ако концерт е пропаднал по вина на звездата, всичко е ОК, но когато е по вина на организатора, въобще не ОК. Такива случки влияят много кофти, защото имиджа на компанията го градя от 90-та година, а сега някакви недоказани хора тръгват и правят някакви неща, които въобще не са тяхната чаша чай, така да се каже.

Слава Богу, единствената професионална компания, която ми харесва как работи, е Joker Media. Останалото е някаква плява, бълвоч, който да пази Бог да работиш с него. То там се случват и най-големите фалове. Когато нещо е професионално направено - всичко е ок, бизнесът си е бизнес, такова е положението. Но когато е пълно с леваци, тогава вече става страшно.

.: Разкажи ми повече за колекциите си. Нещо като професионално изкривяване ли ти е да събираш толкова много плочи и бас китари или ти е страст от малък?

Funky: Може би, не знам. Наистина едно от хобитата ми е да колекционирам бас китари. Другото ми хоби е да събирам бейзболни шапки. Оттатък, в приемната на SME е подредена колекцията ми - имам около 300-350 и продължават да се трупат.

Най новото ми хоби е да събирам тези идиотско-кичозни преспапиета, които като ги раздрусаш, вали сняг. Просто е уникално. Човек, ако събере повечко и се загледа в тях и види каква идиотщина представляват, кой болен мозък го е измислил това нещо и ще се хване за главата. Имам едно например, което е делфин с бухалка и стотинки.... и отгоре вали сняг! Трябва да си чисто луд, за да измислиш такова нещо.

.: В блиц интервю пред Avtora спомена, че чакаш третия експанжън за MMORPG хита на Blizzard "World of Warcraft". Искам да ти задам въпроса, който 10 000 000 души си задават - ще се превърне ли паладинът Фънки в Death Knight?

Funky: Аз от доста време всъщност не играя. Но когато излезе новият континент, смятам напълно да се потопя в Azeroth. Разбира се, че ще ролна Death Knight, трябва да се гепи, сигурно ще е много яко.

Дори в момента, с моя приятел Иван Пашов, който е луд фен на играта, си мислим да си купим меча на Arthas. Tой е мега убийствен, вече се продава като сувенир. Направен едно към едно, голям, много е здрав. Струва към 200 долара.

За Avtora.com интервюто взе Георги Панайотов
Сподели.