Детелина Пангелова и "Les Zazous Bulgares" с авторски концерт

Pinterest LinkedIn +

На 28 април музикантките, работили с известния френски музикален експериментатор Ектор Зазу (Hector Zazou), ще представят за първи път авторската си музика пред публика. Концертът ще се състои във Френския културен център в София.


В него с авторска музика и сакрални песнопения участват Детелина Пангелова, Елфи и "Les Zazous Bulgares" - или българските "зазута", както са ги нарекли организаторите от Френския културен център и фестивала Джаз Плюс.

В програмата ще бъдат включени изпълнения на традиционни християнски песнопения и апокрифни български традиционни песни от архива на Народната библиотека.

Една от „зазута-та” - Детелина Пангелова - е авторка на повечето от текстовете и композциите. Детелина не е толкова позната в България, колкото в страни като Белгия, където след ТЕCMО Jazz Festival са започнали да я наричат „Откритие на ТЕCMО” (Trans European Creative Music Organization). Веднага след фестивала, Ектор Зазу - един от най-непредсказуемите и иновативни френски композитори, пожелава да работи с нея.

Освен българското откритие на Ектор Зазу, в състава са и момичетата, с които музикантът свири у нас на фестивала София Джаз Пик, провел се през март. Две от тях са от струнния състав на Гега Ню, а другите две - от струнния състав на младежкия оркестър на Класик ФМ Радио.

Началният час на концерта от програмата "Сцена за джаз и актуална музика" е 20.00 ч, вход свободен.
Сподели.