Детайли от коронацията на Чарлз III и Камила

Pinterest LinkedIn +

Новият крал на Великобритания Чарлз III беше коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон в събота, 6 май 2023 г. Церемонията се състоя около осем месеца след смъртта на майката на крал Чарлз, кралица Елизабет II.

Формално Чарлз III стана крал на Великобритания през септември 2022 г. след смъртта на майка си Елизабет II. Той чака възможността да се възкачи на трона почти 70 години - повече от всеки друг наследник в историята на страната.

В навечерието на коронацията на Чарлз III  в Уестминстърското абатство беше донесен най-важният атрибут на церемонията - т. нар. Камък на съдбата. Според древна традиция камъкът се поставя в основата на трона, на който седи монархът по време на церемонията. Пристигането му в Лондон в навечерието на тържеството е голямо събитие в историята на британската монархия.

Камъкът е известен още като Scoon Stone, тъй като до 13. век се съхранява в абатството на шотландския град Скуун. Произходът на камъка, както и първоначалната му функция са неизвестни. През Средновековието е използван по време на коронацията на шотландските крале и е смятан за свещен предмет. През 1296 г. крал Едуард I донася Камъка на съдбата в Англия и пет години по-късно решава да го постави под трона преди коронацията си, което впоследствие се превръща в традиция. През 1996 г. британското правителство решава да върне Камъка на съдбата в Шотландия и да го носи в Лондон само при коронации. Оттогава Камъкът заема централно място в Залата на короната на Единбургския замък, където всяка година идват да го видят хиляди туристи от цял ​​свят.

В тържествения ден Чарлз III получи кралските регалии: скиптър с кръст, скиптър с гълъб и пръстен, а архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби постави на главата на Чарлз III короната на Свети Едуард Изповедник и възкликна церемониално: „Бог да пази краля“. Коронацията беше чествана в цялата страна с артилерийски салют. В Лондон, Белфаст, Кардиф, Единбург, както и от бордовете на корабите на Кралския флот на Великобритания бяха изстреляни 21 залпа.

На тържеството присъстваха над две хиляди официални гости, сред които над 100 световни лидери, членове на британските и европейските кралски семейства, политици и артисти. Там беше и по-малкият син на краля, принц Хари, който обаче нямаше право да носи военна униформа, въпреки че е служил десет години в армията. Причината за това е, че понастоящем той не е член на кралското семейство. 

Всички погледи в Уестминстърско абатство обаче бяха приковани от семейството на престолонаследника принц Уилям. Принцесата на Уелс впечатли с дизайнерска копринена рокля в цвят слонова кост, а вместо тиара носеше диадема със скъпоценни камъни. Особено впечатление обаче направиха бижутата, които съвсем не бяха подбрани случайно. С перлените обици, принадлежали някога на принцеса Даяна, тя напомни за покойната си свекърва. Колието пък е било на Елизабет Втора, подарък от нейния баща - крал Джордж VI.

Най-голямото дете на Уилям и Кейт, вторият по ред наследник на британския трон - принц Джордж - изигра важна роля в церемонията по коронясването. Той влезе в светлината на прожекторите като един от четиримата пажове на честта, обслужващи 74-годишния крал, заедно с лорд Оливър Чолмондели, Никълъс Баркли и Ралф Толемаче. Междувременно 75-годишната кралица Камила беше подкрепена от тримата си внуци - Гюс Лопес, Луис Лопес, Фреди Паркър Боулс, както и от праплеменника си Артър Елиът.

За първи път в съвременната кралска история бъдещ монарх официално участва в такава служба. Когато неговият дядо крал Чарлз и прабаба му кралица Елизабет по подобен начин са присъствали на коронациите на родителите си като деца (съответно през 1953 и 1937 г.), те само са наблюдавали службата.

Любопитен детайл от тържествената церемония по коронацията на крал Чарлз III е, че тя беше съпроводена от православно песнопение. „По молба на Негово Величество, в знак на почит към покойния му баща, Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург, гръцката православна музика също ще присъства в службата, изпълнявана от Ансамбъла за византийско песнопение“ - беше съобщено от Бъкингамския дворец преди няколко дни.

Диригент на един от хоровете, които пяха на коронацията, беше д-р Александрос Лигас, гръцки професор по православна музика, който сформира ансамбъла специално за коронацията. „Интегрирането на гръцките песнопения в също така древните ритуали на Коронационната служба е красива демонстрация на дълбоката признателност към православното християнство, показвана отдавна както от Негово Величество, така и от покойния херцог на Единбург“, продължи професорът.

Принц Филип, който почина през 2021 г. на 99-годишна възраст, е бил прокуден заедно със семейството си от родния си остров Корфу по политически причини. Той никога повече не се е завръщал родината си, включително и на официални визити. За разлика от него обаче, синът му Чарлз не само често посещава Гърция, а се твърди, че той е запален гъркофил и таен последовател на православното християнство. Говори се още, че английският крал често прекарва по няколко дни в манастирите на Атон.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.