Декларация на АТП по повод обидното поведение на г-н Волен Сидеров към журналисти

Pinterest LinkedIn +

На 26 юни 2013 г. - седмица след избора на Волен Сидеров за председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика - Асоциацията на телевизионните продуценти заяви своята позиция по повод поведението на лидера на ПГ Атака спрямо медийни лица и предавания. Освен че дава публичност на своята позиция по казуса, по този начин Асоциацията търси подкрепа и от други сродни организации.

Публикуваме пълния текст на декларацията без промени и съкращения:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА АСОЦИАЦИЯ НА ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ПРОДУЦЕНТИ

По повод зачестилите случаи на арогантно и крайно обидно поведение от страна на г-н Волен Сидеров към журналисти и представители на медиите

До

            Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ,
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ                                                                      

            Г-Н МИХАИЛ МИКОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА Р БЪЛГАРИЯ

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ПП ГЕРБ

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА КОАЛИЦАИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ДВИЖЕНИЕТО ЗА ПРАВА И СВОБОДИ

ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ПАРТИЯ АТАКА

Уважаеми господин Президент,

Уважаеми господин Председател на Народното събрание,

Уважаеми дами и господа народни представители,

С настоящата декларация Асоциацията на телевизионните продуценти осъжда категорично агресивното поведение и недопустимия език спрямо редица български журналисти и медийни лица, проявени през последните седмици от народния представител Волен Сидеров.

Обект на грубото отношение на г-н Сидеров бяха представителите на медийната общност Лора Крумова, Теодор Ангелов, Мария Цветкова, Димитър Патарински, Мария Игнатова, Магърдич Халваджиян, както и цели телевизии и предавания.

Г-н Сидеров си позволи да отправя многобройни обиди, клевети и заплахи срещу  професионалисти, отразяващи актуалната обществено-политическа обстановка в страната.

Системното негативно поведение на г-н Сидеров срещу медийната общност се изроди и до актове на физическо насилие, както срещу телевизионни репортери и оператори, така и срещу български полицаи, изпълняващи служебните си задължения за опазване на обществения ред.

Доброто възпитание ни възпира да посочим тук нецензурните квалификации, които Сидеров употреби публично спрямо журналисти и водещи на телевизионни предавания. Цялото общество бе техен свидетел.

Всичко посочено дотук ни дава основание да алармираме Президента и Народното събрание за проявите на депутата Сидеров, насочени по същество срещу свободата на словото и изразителите му – българските медии.

Намираме за скандално и недопустимо подобно поведение на народен представител, призван с цялостната си дейност да отстоява законността и морала. Призоваваме Ви да реагирате съобразно Вашите правомощия за предотвратяване на подобни ексцесии от г-н Сидеров, доколкото действията му уронват авторитета на парламентарната институция.

Социален и политически абсурд е фактът, че Волен Сидеров бе избран за  председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. Изказваме силното си разочарование и възмущение от този избор. Надяваме се  Народното събрание да преразгледа решението си и да освободи г-н Сидеров от тази длъжност.

Заемането й от него противоречи на самата й същност и дискредитира Народното събрание пред българската и международната общественост.

София, 26.06.2013 година

Сподели.