Dead Space 2

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън-хорър Година: 2011 Разработва: Visceral Games Издава: Electronic Arts Платформа: PC | PS3 | Xbox 360 |

Пустош. Безвремие. Смразяващият мрак на празното космическо пространство. Заменени от предизвикващите клаустрофобия тесни коридори на увиснала над Юпитер орбитална станция. Айзък Кларк. И орда ужасяващо уродливи чудовища, жадни за кръв. Една от най-ярките емблеми на съвременния хорър жанр се завръща триумфално по-плашеща, спираща дъха, динамична и впечатляваща от всякога!

В Dead Space 2 отново се оказвате в ролята на г-н Кларк - последният оцелял от инцидента с USG Ishimura в предната част. Измъкнал се на косъм от безумието, възцарило се на кораба след намирането на мистериозен извънземен артифакт, известен като The Marker, Айзък се носи из Космоса с помътен разсъдък, но с чувство за добре изпълнен дълг. Макар да не успява да спаси любимата си Никол от лапите на некроморфите, той разрушава ужасяващия монолит, който ги създава заедно с прокълнатата планета, на която е открит.

Три години по-късно Кларк се събужда в усмирителна риза на борда на космическата станция The Sprawl, само за да установи, че ужасът някак си го е последвал - некроморфите са навсякъде, а въпросите отново са повече от отговорите. Кой безумец е виновен за тази поредна трагедия? Какво се крие зад мотивите на Правителството и как се вмества тайнствената църква на Унитологистите във всичко това? За да разбулите мистерията и да стигнете до дъното на историята, да откриете истината ще трябва да преминете през опустошената станция, да се спуснете в нейните най-мрачни и плашещи кътчета, да се изправите пред самите себе си и да победите собствените си страхове.

Разбира се, няма как да очакваме от Dead Space 2 да предизвика еднакъв по сила и въздействие "УАУ!" ефект като оригинала си. Все пак първата игра беше един от най-успешните дебюти на игралната хорър сцена, които сме виждали за последните десетина години. Част две по-скоро доразвива еволюционно концепциите и идеите на предшественика си и предлага Dead Space преживяване на квадрат - играта е два пъти по-динамична, два пъти по-разнообразна, два пъти по-визуално впечатляваща и два пъти по-добре озвучена.

Едно от най-ясно набиващите се в очи различия е, че продължението е видимо по-екшън ориентирано. След като вече на всеки играл първата част е ясно кои са некроморфите, какво е The Marker и в общи линии кой за какво се бори, Visceral са се съсредоточили повече върху внушението за мащаб, динамика и внимателно режисирано усещане за действие, за нещо случващо се. Като се започне от сцените в полу-разрушеното метро на The Sprawl, където Айзък буквално лети между вагоните, отстрелвайки междувременно атакуващите го чудовища, мине се през изключително впечатляващите и много кинематографично реализирани битки с босове и се стигне до момента, в който героят си се стрелва надолу с главата към повърхността на станцията, прелитайки няколко километра в свободният космос - всичко това оставя следа, неизлечима следа за нещо разтърсващо, уникално, запомнящо се!


Отделно, макар в самото си начало Dead Space 2 да се стреми да внуши усещане за безпомощност и страх (героят ви е сам, без оръжие и с ръце, здраво стегнати от усмирителна риза), с развитието на играта нещата бързо набират скорост и още в първите й няколко глави става ясно, че този път темпото ще е доста по-интензивно.

Кларк вече реагира доста по-пъргаво, отколкото в предната част, а в същото време е по-добре екипиран и разполага с повече и по-мощни оръжия, които предполагат разнообразни и нови тактики за справяне с напиращите отвсякъде некроморфи. Въпреки това, Visceral не са допуснали Dead Space да се изроди в някаква мутирала космическа хорър версия на Call of Duty - напротив. Играта си е все така депресиращо подтискаща, гадините са повече и по-бързи от Айзък, а навикът им да изскачат изневиделица откъде ли не и да се нахвърлят отгоре му, изкарвайки ви ангелите през неравни интервали от време, си е все така непроменен.

Dead Space 2 в никакъв случай не е по-малко плашеща от предната част. Просто тук нещата са поднесени с по-голям размах, мащабът е значително по-голям, а част от предварително режисираните сцени, на които ще станете свидетели, със сигурност ще ви отвеят главата. Или накратко: Dead Space 2 е задължителна игра за всеки фен на хорър жанра, а и не само.


Сподели.