Dead Can Dance и Cocteau Twins с предстоящи концерти

Pinterest LinkedIn +

Cocteau Twins и Dead Can Dance - две от култовите групи на легендарния лейбъл 4AD, за първи път от много години се събират за концерти.

Лейбълът 4AD, основан през 1980 г. от Ivo Watts-Russell, е издавал още имена като The Birthday Party, The Wolfgang Press, Pixies и This Mortal Coil, а в по-ново време - Тhievery Сorporation и GusGus.

Cocteau Twins се събират отново за участие във фестивала Coachella. Музикантите от групата са се срещнали в пълен състав в началото на февруари, за първи път от осем години. Те, обаче, засега нямат намерение да продължат с концертите и след това. На сайта на Cocteau Twins пише, че единственото им сигурно участие е на калифорнийския фестивал, но не е напълно изключено да има концерти за подготовка преди този гиг.

Групата ще свири на Coachella на 30 април, в състав Elizabeth Fraser, Robin Guthrie, Simon Raymonde, Mitsuo Tate (китара) и Damon Reece (барабани). Това ще бъде първата им лайф-изява от 1996 г. Идеята да бъдат поканени принадлежи на промоутъра на Coachella Пол Толет (Paul Tollett), който миналата година уговори и Pixies да се съберат специално за фестивала.

Точният график на бъдещите концерти на Cocteau Twins още не е определен, но музикантите планират да обходят максимално количество летни фестивали. Вокалистката им Elizabeth Fraser, междувременно работи с френския композитор Yann Tiersen ("Невероятната съдба на Амели Пулен") и с Massive Attack, с които ще изнесе концерт в Бристол на 19 февруари.

Турнето на Dead Can Dance, които не са свирили заедно от 1998 г., е по повод излизането на двоен best of сборник и стартира на 10 март, в Дъблин. След това, Лиза Джерард и Брендън Пери планират да посетят Холандия (12 март), Франция (14 и 16 март), Белгия (17 март) и Франция (19 март). Следват концертни дати в Испания (21 и 22 март), Италия (24 март), Германия (26, 27 и 29 март), Полша (31 март) и Латвия (1 април). Dead Can Dance ще посетят Русия и Англия (на 3 и 6 април). През август и септември, те ще посетят и Северна Америка. Музикантите от легендарият дует планират да запишат и издадат нов албум, материал от който ще представят на концертите.

Сподели.