Dawn of the Planet of the Apes - за хората и... маймуните

Pinterest LinkedIn +

Когато става дума за франчайз от ранга на Planet of the Apes, летвата винаги е висока. Доколко Dawn of the Planet of the Apes (Зората на Планетата на маймуните) оправдава очакванията на феновете, е, както обикновено, въпрос на вкус. Филмът на Мат Рийвс (Matt Reeves) обаче определено заслужава да го видите, преди да го отречете.

Изобилието от фантастично-апокалиптични сюжети и това лято е налице, но Dawn of the Planet of the Apes не може лекомислено да бъде причислен към тях. Дори не е нужно да познавате, нито пък да харесвате поредицата, за да останете ако не впечатлени, то поне заинтригувани от филма на Рийвс.

Макар че едва ли има някой, който да не е чувал за "Планетата на маймуните". Все пак за по-неподготвените (надяваме се феновете да ни извинят) - ето я кратката предистория на франчайза.

Всичко започва през 1963 година, когато френският писател фантаст Пиер Бул (Pierre Boulle) пише книгата La Planète des singes (Планетата на маймуните). Пет години по-късно, през 1968 година, се появява и първата екранизация по романа - Planet of the Apes.

Филмът е дело на режисьора Франклин Шафнър (Franklin J. Schaffner) и е първата от общо петте части на историята, създадени от 1968 до 1973 година. Следват още няколко филма, сериали и комикси, приемани от феновете с различен успех.

И така до Dawn of the Planet of the Apes, който е продължение на Rise of the Planet of the Apes от 2011 година. Заедно двете ленти са предистория на Planet of the Apes. Точно толкова (дори може би малко повече) визуално впечатляващ като предшественика си, Dawn of the Planet of the Apes има два основни недостатъка - доста е дълъг и е малко предвидим.

Като изключим това обаче, лентата може да се похвали не само с ефекти и интересен актьорски състав, но и с неочаквано дълбоко послание и мрачен финал, който е толкова далече от понятието happy end, колкото изобщо е възможно да бъде.

Предводителят на маймуните - Цезар - отново е motion-capture гуруто Анди Съркис (Andy Serkis), а другата главна роля е поверена на Джейсън Кларк (Jason Clarke). Светът е полуунищожен от смъртоносен вирус, малкото оцелели хора живеят в почти мизерни условия (или поне така смятат), а маймуните са еволюирали до общество, което плашещо напомня човешкото.

Истински зловеща обаче е неспособността и на двете страни да осъзнаят колко много приличат на онези, от които смятат, че са по-добри. Иначе казано - като всеки научнофантастичен сюжет, и този борави с метафори. И с класически теми като предателство, доверие и вярност.

Последиците от грешките на персонажите се стоварват върху самите тях с огромна сила, понякога съвсем буквално, както се случва с героя на Гари Олдман (Gary Oldman) и, почти като в древногръцка трагедия, водят до тежък, но логичен финал.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Ако все още не можете да решите дали да гледате Dawn of the Planet of the Apes или не, хвърлете един поглед на трейлъра.


Сподели.