David Beckham, Robert De Niro, Jean-Claude Van Damme и Тайната вечеря в България

Pinterest LinkedIn +

Благодарение на гостуващата в София експозиция на Музея на восъчните фигури от град Санкт-Петербург, Русия, всеки желаещ може да види точни копия на едни от най-големите знаменитости в света, както и на религиозни персонажи и митологични създания.

Експозицията беше открита на 10 декември в музея "Земята и хората" в София и ще гостува до 10 януари, след което ще премине през Стара Загора и Велико Търново преди отново да се завърне в Русия.

Руски восъчни експозиции на Музея в Санкт-Петербург гостуват за трети път в България. Актуалната изложба обаче, съставена от общо 50 фигури и две сцени, се представя за първи път в у нас.


Сцена със свалянето на Исус Христос от кръста.
Снимка: Avtora.com


Фигурите са разделени в няколко категории - артисти, футболисти, митични същества и религиозни персонажи. Повече от восъчните копия датират от преди 10-12 години.

Сред восъчните копия могат да бъдат видени актьорите Робърт Де Ниро, Жан-Клод Ван Дам, Брус Уилис, Марчело Мастрояни и Жулиета Мазини, както и футболисти като Дейвид Бекъм, Роналдо и Зинедин Зидан. Експозицията се допълва от митологични същества като минотавър, кентавър, пан, богинята Нике и др.


Восъчната фигура на Брус Уилис. Снимка: Avtora.com

"Изключително интересен факт е, че фигурите пътуват разглобени без глави и крайници и се сглобяват на мястото на изложбата", разказа за Avtora.com уредникът и инициатор на изложбата Николай Тодоров.


Фигура на митичната харпия. Снимка: Avtora.com

Всяка фигура се изработва най-малко за 2 месеца от общо 40 човека от 8 специалности. Пресъздаването на исторически персонажи е още-по сложно, защото само изследователския период е около 6 месеца, споделя Тодоров. Екипът на Музея е направил и восъчни фигури на двама българи - Васил Левски и Христо Ботев, които след като бяха изложени през 2005 г. в музея "Земята и хората", в момента се намират съответно в Карлово и Калофер.

"Най-сложна е изработката на двете религиозни сцени", споделя уредникът на музея. "Тайната вечеря” е правена повече от 2 години. Тя е изключително сложна композиция, заради символиката в характерните погледи на апостолите."


Най-масовата сцена - Тайната вечеря. Снимка: Avtora.com

Другата сцена - "Свалянето на Исус от кръста" пък е единствената такава по-рода си и съществува само в пътуващата експозиция на руския Музей на восъчните фигури.

Сподели.