Датският режисьор Ларс фон Триер се обяви против доставката на F-16 на Украйна

Pinterest LinkedIn +

Ларс фон Триер осъди доставката на F-16 в Украйна. Известният режисьор критикува решението на Запада и се застъпи за живота на руснаците.

Датският филмов режисьор Ларс фон Триер се обърна към президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски, както и към датския премиер Мете Фредериксен с пост на страницата си в Instagram. Триер се изказа критично за решението на Запада да прехвърли американски изтребители F-16 в Украйна. Повод за коментара му стана срещата на Зеленски с Фредериксен, по време на която политиците тестваха изтребителя.

Възмутен от нелепия пиар, режисьорът заяви, че "животът на руснаците също е важен" и доста образно описа срещата на двамата политици. В неговите очи датската министър-председателка изглежда като "лудо влюбена, която се усмихва до уши, позирайки в кабината на една от най-страшните военни машини".

Снимка: Ritzau Scanpix / Mads Claus Rasmussen / Reuters

Думите на датския режисьор предизвикаха негативна реакция в Украйна. В местни медии и социални мрежи се появиха призиви "да се накаже режисьорът", като му се отнемат титли и награди, да се забрани показването на негови филми на територията на страната и др. Някои дори настояват датчанинът "да се извини на целия украински народ".

В Русия думите на фон Триер също не останаха незабелязани. Руската телевизионна водеща Ксения Собчак нарече датския режисьор свой идол.

Маргарита Симонян, главен редактор на канала RT, предположи, че изявленията на режисьора ще предизвикат нови скандали около него. „Очаквам да се появят неплатени данъци на Ларс фон Триер или някоя гримьорка, която той е потупал по рамото преди 30 години, да съобщи за изнасилване“, заяви журналистката.

Известният датски режисьор не за пръв път се осмелява да коментира политически теми. През 2002 г. Ларс фон Триер беше един от онези, които се обърнаха към датските власти с молба да не екстрадират бившия ръководител на чеченското сепаратистко правителство Ахмед Закаев в Русия.

При представянето на филма си „Меланхолия“ в Кан през 2011 г. кинематографистът заяви, че е нацист и разбира лидера на нацистка Германия Адолф Хитлер. По-късно той нарече това изявление шега и се извини, но организаторите на фестивала обявиха режисьора за персона нон грата.

Фон Триер вече беше замесен и в секс скандал - той беше обвинен в тормоз от исландската певица Бьорк. „Нямаше нищо подобно. Но определено отношенията ни не бяха приятелски“ - обясни той по този повод.
Сподели.