Darkstar One

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Space sim
Година: 2006
Системни изисквания: P3 2.6 ghz, 512MB Ram, Win all, 6 GB HDD, 1xPC DVD
Производител: Ascaron/CDV

"Литиии литиии литиии, детски спомен мииииил!"

Свързвам юношеството си с няколко неща. Зверското желание за комуникация различна от дърпане на плитки с момичетата, комбинацията баничка + боза за закуска и играта Elite. Всяко едно от тях ми носеше доволно количество приятни емоции и калории. Само последното с играта се случваше сравнително рядко, но за сметка на това доста запомнящо се. Сега около десетилетие и половина по-късно малко се е променило. Отново налице са желанието за правене на разни неща с другия пол (все хубави де, да не си помислите нещо), баничките като че ли позагубиха атрактивността си, но и любовта към space симулаторите ми не е остаряла. Всъщност при тях има две основни линии на развитие - тази на пълната аркадност и тази на тоталната сложност. Някъде по средата се набутва вече споменатият Elite, майкрософтското бижу Freelance и пръкналата се наскоро Църна звезда Уно.

Концептуално
Играта включва в себе си търговска и космическа симулация, с леки RPG елементи. С други думи - шматкате се из вселената с добри или пошли намерения, следвате историята и за запълване на времето изследвате нови райони, поправяте си корабчето или посещавате междузвездни станции. Точно както и в Age of Pirates, само че там е с платноходи и по-малко графични ефекти. Църната звездичка е личната ви летяща тенекия. Няма да можете да си купите друга, нито да я продадете. Оставена ви е в наследство от баща ви заедно с две котки, стар комплект принадлежности за бръснене и предразположеност към ишиас. Специфичното на кораба е, че може да се ъпгрейдва благодарение на своята "Юбър Куул Технолъджи ъф Грейтнес енд Имбицил Скрипт Рейтърс". Или с други думи - толкова недоклатено обяснение за това чий го дириш ти и коритото ти в открития космос не бях срещал от първия клонинг на Стар Трек сериала насам.

Ама да не ви пука - то историята така и така не е важна. Просто приемаме, че по някаква воля на съдбата из галактиката са разпръснати 100 артефакта на древна, но могъща извънземна цивилизация. Всеки от тях можете да използвате, за да промените кораба си - да му надуете щитовете, двигателя, бронята или просто да поставите повече оръжейни платформи. Между другото, да сте забелязали, че във филмите и игрите всяко едно нещо, ама наистина всяко - почвайки от странния мирис на мляко, прекарало 1 ден на слънце в отворена бутилка, и стигайки до тайната на вселената и пространството, се обяснява с изчезнал отдавна извънземен социум. Ми като са били толкова могъщи и развити, ще попитам аз, защо са изчезнали... мистерия.

Fun Factor
Две неща ще ви направят силно впечатление в играта. Първото е, че битките са адски забавни. Корабчето ви е силно маневрено и окичено като коледна елха с различни автоматични и ръчни оръжейни системи. Това ви позволява да се изправите срещу многоброен противник без проблем. Второто е цветната палитра от красиви светлинни ефекти, планетки, мъглявини и т.н. бонбонеста радост за окото. А и цикълът от продажба на заграбената в двубой стока и конвертирането й в мултифункционална междузвездна валута, която пък да обърнете в подобрения за звездичката, е доста зарибяващ. Именно това търся в игрите от този жанр - едно топло връщане към времената, когато игрите бяха истински игри, жените бяха истински красавици, а баничките бяха с истинско сирене.

Сайт: www.darkstar-one.comСподели.