Dallas Buyers Club - хроника на едни предизвестени Оскари

Pinterest LinkedIn +

Завиждам на тези киномани, които все още не са гледали един от хитовете на тазгодишните награди "Оскар" - Dallas Buyers Club.

Дами и господа, предстои ви да се насладите на едно наистина виртуозно изпълнение от Матю Макконъхи, гарнирано със запомняща се поддръжка на Джаред Лето. Поддръжка в пряк и преносен смисъл!

Другояче казано, в борбата за най-престижната за всеки актьор награда - тази за най-добра мъжка роля - Макконъхи буквално в последния момент успя да измъкне статуетката от ръцете на Леонардо Ди Каприо за изпълнението му в 3-часовата хардкок сага "Вълкът от Уолстрийт".

Как се случи така, че симпатичното отче от "Контакт" Матю достигна до зрелия мъжкар с "Оскар" в ръка Макконъхи? По-повърхностното обяснение е, че за ролята в Dallas Buyers Club физическата трансформация, при която актьорът свали 22 килограма от собственото си тегло специално за ролята, е сериозен аргумент. 

За статистиката обаче трябва да отбележим, че ненадминатите до момента по този пункт 28 килограма на Крисчън Бейл, които той свали за ролята си в "Машинистът", впечатлиха феновете, но не и Академията.

Ако човек реши да анализира малко по-обстойно кое дава предимството на Матю, си дава сметка, че в Dallas Buyers Club има поредица от малки парченца от пъзела, които работят категорично в полза на Макконъхи и, слава Богу, на зрителя.

Говорим за невероятно автентично пресъздадената 80-тарска визия а ла "Саботаж" на Beastie Boys ("Оскар" за най-добър мейк-ъп), запомнящото се ненатрапчиво и на моменти дори интимно операторско присъствие, стегнатия и автентичен сценарий, чудесната работа със звука, благодарение на който може да усетиш как кръвта нахлува в главата… или изчезва от там…

Говорим също за стабилната режисура на Jean-Marc Vallеe и, естествено, за черешката на тортата - поддържащата мъжка роля на Джаред Лето (добре дошъл, още един "Оскар"), в която той играе… травестит!

За да допълня общата представя, подгответе се да изгледате СПИН-драма, която в никакъв случай няма да ви накара да се просълзите или да се гърчите мъчително с разрушението на главния герой, както беше във "Филаделфия", но определено ще ви докосне със своята сурова реалистичност, напращяла сексуалност и на моменти... бруталност.

Без да искам да звуча заклинателно, ако трябва да поставям "нещо подобно" под Dallas Buyers Club, то би трябвало да се получи нещо като "Кечистът", "Буги нощи", "Момиче за милион долара" + щипка от Том Круз в "Магнолия".

Всъщност, без да има претенциите да бъде нещо драстично, фундаментално или революционно в кинематографията, Dallas Buyers Club ще ви остави с приятното усещане, че сте погълнали двойна доза много добро кино, а триумфът на иначе нискобюджетната продукция на наградите "Оскар" ще ви се стори естествено логичен.

Личната ми препоръка е - в никакъв случай не го пропускайте! И не съжалявайте чак толкова за Ди Каприо - и неговият "Оскар" все някога ще дойде. Пък било то и за "Гилбърт Грейп" 2!

Аvtora.com: Споделете мнението си за Dallas Byers Club под статията, за да стане по-полезна за читателите!

Сподели.