Да си cool или печеливш? Facebook като маркетингова платформа!

Pinterest LinkedIn +

Темата звучи малко скучно, нали? Но уверяваме ви, не е! Всички сме чували за Марк Зукърбърг (Mark Zuckerberg). Всички знаем, че той е най-младият милиардер на планетата, а създаденият от него сайт (който отдавна вече никой не нарича сайт, а социална мрежа) "тежи" повече от 11 милиарда долара, като годишните му приходи са около 800 милиона.

Откъде толкова пари в платформа за онлайн общуване, срещи с приятели и обмен на информация?! От реклама, разбира се!

И предвид факта, че Facebook има редица силни (и в интерес на истината по-отдавна съществуващи) конкуренти в лицето на Google AdWords и Yahoo! Search Marketing, интересен е въпросът какво толкова уникално предлага "скромната" инициатива на Зукърбърг и компания, та да заслужи толкова щедро финансово внимание от страна на бизнеса?

Ето ви няколко любопитни факта: макар че Facebook има ексклузивно маркетингово споразумение за реклама с Microsoft, в чисто цифрово изражение сайтът има чувствително по-нисък "клик рейтинг" (clickthrough rate) от редица други сайтове, чиито приходи идват основно от реклама (като Google, например). Това най-общо означава, че потребителите във Facebook кликат много по-рядко върху рекламите, публикувани на сайта, отколкото да речем тези в Google.

За сравнение: ако при Google този показател е 8% (80 000 клика на всеки милион търсения), при Facebook той е едва 0.04% (400 клика на всеки 1 милион заредени страници).

За тези числа си има съвсем логично обяснение. От една страна, потребителите във Facebook са млади и технически грамотни хора, които нямат проблеми с така наречените "ад-блокъри" (софтуер за блокиране на реклами) и не се свенят да ги използват. От друга - във Facebook хората прекарват много повече време в общуване с приятелите си и далеч по-малко в разглеждане на уеб съдържание и по тази причина обръщат по-малко внимание на публикуваните на сайта реклами.

Въпреки това, интересът към Facebook от страна на рекламодателите не намалява, напротив, расте все повече с всеки изминал ден. Въпреки провала на инициативи като Facebook Beacon (чиято идея беше да се проследяват покупките на свързаните с вашия профил приятели и на тази база да се рекламират конкретни стоки), все още една от най-силните страни на "Социалната мрежа" като маркетинг платформа си остава така наречената "директна реклама".

Вече почти няма голяма марка или бранд, която да няма собствена страница във Facebook. За редица големи корпорации (особено в сферата на високите технологии) присъствието във Facebook вече е неделима част от цялостната й маркетингова стратегия. Корейският хай-тек гигант LG например, активно рекламира своя Facebook профил и насърчава всички свои клиенти да потърсят връзка с компанията със средствата за общуване и обратна връзка, които предлага социалната мрежа.

Все по-често сме и свидетели на интересен нов подход в провеждането на целенасочени рекламни кампании, свързани с промотирането на нови продукти. Игрални заглавия като Assassin's Creed: Brotherhood на UbiSoft, Diablo III и World of WarCraft на Blizzard Entertainment присъстват доста активно във Facebook и примамват настоящите и бъдещи свои фенове с обещания за нова информация или бонус съдържание, обвързани с броя кликове върху прословутата иконка "Харесва ми!".

Разбира се, всичко това са несъмнено добри новини, но... най-вече за г-н Зукърбърг и неговите банкови сметки. Не бива да забравяме обаче, онази бележита фраза от прибралия десетки кино награди филм на Дейвид Финчър - The Social Network, в който Джеси Айзенберг (Jesse Eisenberg) в ролята на все още неуспелия Марк казва на партньора си Андрю Гарфийлд (Едуардо Саверин): "Рано е за реклама! Пуснем ли банери вече няма да сме cool, а именно това, че сме cool ни прави толкова популярни!".

Дали сега, когато Facebook е все повече корпорация и все по-малко онлайн мрежа за социално общуване и забавления, балансът няма да бъде изгубен?! Защото както Майлс ВорКосиган казва: "Това е интересен баланс на везните на властта", а именно - дали да си повече cool или повече печеливш. И което е още по-любопитното – въобще възможно ли е да си едновременно и двете?!

Сподели.