„Да очакваш неочакваното“ (Науката за прогнозирането и кога да не се вслушваме в нея), Кит Йейтс

Pinterest LinkedIn +

Знаете ли как да печелите басове?

Защо толкова много жители на Помпей не са избягали при изригването на Везувий?

Как се предотвратява ядрена война?

Още от зората на човешката цивилизация хората опитват да предугаждат бъдещето. Правим го в личен план – за да организираме живота си по-ефективно, като се вслушваме например в предупрежденията за времето или за натовареността на трафика. Понякога се ангажираме и с по-мащабни прогнози, които засягат цялото общество: как да предвидим икономическа криза, какъв ще е имотният пазар през следващата година или дори как да предотвратим терористична атака.

И точно толкова отдавна грешим. От оракулите до синоптиците и от политиците до икономистите – постоянно правим неверни прогнози. Затова истинската ни задача е да разграничим успешните от неуспешните предвиждания. За съжаление, слабостите в самата ни природа често ни подвеждат, когато се стараем да преценяваме рационално света около нас. И това може да има катастрофални последици.

Прогнозирането на бъдещето е опасно. Никой не иска да бъде прорицател, чиито апокалиптични прогнози не се сбъдват, нито пък човек, който не вижда очевидното. Книгата ще ви разкрие как и защо прогнозите се провалят. Ще ви помогне да различавате лошите от реалистичните предсказания и ще ви покаже, че най-добрият начин за прогнозиране на бъдещето е, като си го създадете сами.

 

368 с., мека корица; 24.90 лв.

 

Очакване на неочакваното

Тази книга предлага начини, по които да се опитаме да предвидим бъдещето, но може би по-същественото в нея е усилието да се идентифицират и разберат пречките, с които се сблъскваме в този процес. Можем да се надяваме да научим нещо, разглеждайки множеството разнообразни ситуации – понякога забавни, понякога трагични, но винаги значими, – в които нашите простички прогнози могат да се провалят и се провалят. Такива са нашите „интуиции“ – предсказания, основаващи се на свръхестествени или инстинктивни разсъждения, които по чиста случайност понякога се оказват валидни (дори спрелият часовник сочи точно време два пъти на ден), но през повечето време се разминават с целта, тъй като нямат научна основа; „всекидневните необичайни“ събития, които на индивидуално ниво изглеждат толкова редки, че са почти невъзможни, но в популационен мащаб стават почти неизбежни; събитията, които са „същностни несигурности“, за които можем чисто абстрактно да кажем много за очакваната им честота, но съвсем малко конкретно за настъпването на всяко отделно събитие; „общите трагедии“, при които краткосрочното рационално поведение, което е в интерес на отделните индивиди, може да доведе до загуби за всички в групата в дългосрочен план; фалцираната топка, която сякаш се движи по права линия, но в ключовия момент се отклонява от предвидената траектория; положителните обратни връзки от типа на „снежната топка“, които, започвайки безобидно, могат да излязат извън контрол, да натрупат маса и накрая да се превърнат в лавина; отрицателните обратни връзки от типа „бумеранг“ – прогнози, които могат да променят явлението, до което се отнасят, и съответно и резултата; и накрая, „фундаменталните ограничения“, наложени ни от самата природа на света, в който живеем, фиксиращи определен хоризонт в бъдещето, зад който не можем да прогнозираме, и детерминиращи точността, на която можем да се надяваме.

В книгата ще предложа идеи и съвети как да избягваме необосновани прогнози и ориентири на кого да вярваме. Ще анализирам подробно фолклора и правилата, които използваме от векове, за да предвиждаме; ще обясня научната основа на прогнозата, че червеното небе е знак за хубаво време, и ще развенчая митове като този, че лежащите крави предвещават буря. Ще споделя някои от инструментите, с които разполагаме, за да правим собствени прогнози, и ще ви помогна да научите кога да не се доверявате на интуицията си. Ще навлезем дълбоко в тъканта на реалността, докато вървим по пътя на разума, който лъкатуши през мъгла от вероятности, и ще хвърлим светлина върху ситуациите, в които е необходимо нещо повече от вербален линеен аргумент.

Основната ми задача е да ви предупредя за многото и разнообразни начини, по които прогнозите могат да се объркат: как интуицията може да бъде заблудена или преценката замъглена от привидно убедителна теза. Но не само ще се учите от чужди грешки, но и ще имате възможност за собствени решения, насочени към бъдещето. Тук ще ви помогнат простите съвети и инструменти, които предлагам, а вие ще прилагате в реални ситуации.

Няма универсална рецепта за точни прогнози при всички сценарии, няма телескоп, който да ни позволи да виждаме безпроблемно в далечното бъдеще. Понякога се случват неща, които наистина е невъзможно да се предвидят. В други случаи действията ни днес имат далечни и неочаквани последици утре. Нито една математическа формула или набор от данни, колкото и добре да са обработени, няма да могат да задействат със съвършена точност предупредителната аларма.

Въпреки това има много ситуации, в които можем да направим достоверни прогнози за бъдещето, но не успяваме, защото или не сме наясно с инструментите, или смятаме, че нямаме правомощията да ги използваме. Именно за това става дума в тази книга – да извлечем поуки от неуспешните прогнози в миналото и да превърнем тези грешки в арсенал, с който да правим по-надеждни прогнози оттук насетне. В края на последната глава вече ще можете да виждате по-ясно през плаща на привидно несигурните събития, които ви очакват, защото ще започнете да очаквате неочакваното.

Книгата „Да очакваш неочакваното“ (Науката за прогнозирането и кога да не се вслушваме в нея), от Кит Йейтс, можете да закупите чрез сайта на Издателство Изток - Запад.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.