D2 отбелязва 25 години на сцената, в концерта в НДК се включват и бивши членове на групата

Pinterest LinkedIn +

Бандата ще изпълни песните, създали и наложили музикалните правила за няколко поколения, както и съвсем нови парчета

Емблематичната група D2 ще отбележи 25 години на сцената с концерт в зала 1 на НДК на 10 май. Бандата ще изпълни на живо песните, създали и наложили музикалните правила за няколко поколения, както и съвсем нови парчета, които подготвя в момента. Участие в голямото събитие ще вземат и бившите ѝ членове Дичо Христов, Дидо Каменов, Явор Александров и Краси Тодоров.

Група D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединил се член е Дичо Т. Христов, като малко след това D2 оформя своя първи състав, включващ още Александър Обретенов, Красимир Тодоров, Явор Александров. През 2003 г. в групата е поканен Десислав Семерджиев.
След поредица от репетиции в сградата на 81 СОУ групата започва първите си клубни изяви, прераснали в активна студийна и концертна дейност от 1998 г. до днес.

Настоящите членове на D2 са Димитър Кърнев (китара), Александър Обретенов (бас китара), Васил Вутев (ударни), Радостин Василев (вокали).

Бандата има четири издадени албума: „Ледено Момиче” (2000 г.) с повече от 100 000 продадени диска; „2002” (2002 г.); „6” (2006 г.) - записан, смесен и мастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис, в които са работили и "Guns`n`Roses", "No Doubt", "Velvet Revolver", Трейси Чапман и др.; „Феникс” (2014 г.), композиран и записан с помощта на мобилно студио в атмосферата на бивша правителствена резиденция в продължение на две години.

В момента D2 работят по юбилеен албум със специални гости, включващ някои от най-големите хитове на групата, както и по около двайсет нови композиции, част от които ще влязат в напълно нов албум.
През годините групата прави няколко турнета в страната и участва на български и световни фестивали, като "Eurosonic" (Холандия), "Rock’N’Coke" (Турция), "Rock for People" (Чехия), съпорт е на концертите на "Bon Jovi" и "Aerosmith" в София и др.

D2 е отличавана многократно за „Група на годината“, „Албум на годината“, „Хит на годината“, „Най-добра група на живо“ от БНТ, телевизия ММ, БГ радио. Два пъти е носител на Голямата награда в конкурса на БНР „Златна пролет”.

D2 - 25 години
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.