"Цветът на хамелеона" влиза в борбата за "Оскарите" през 2014 година

Pinterest LinkedIn +

Филмът "Цветът на хамелеона" на режисьора Емил Христов е българското предложение за "Оскар" в категорията за Най-добър чуждоезичeн филм през 2013 г.

Националният съвет за кино, в ролята си на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 86-ите награди "Оскар" на Американската филмова академия, избра това да бъде именно лентата с Рушен Видинлиев.

Тя е режисьорски дебют на известния кинооператор Емил Христов и е копродукция на Перипетея, Ню Бояна Филм, Българската национална телевизия и Рестарт-Словения, подкрепена от Националния филмов център.

Световната премиера на "Цветът на хамелеона" се състоя на Международния кинофестивал в Торонто през 2012 г. Същата година на българския фестивал "Златна Роза" във Варна той спечели призовете за Най-добър филм, както и за операторско майсторство (Крум Родригес).

През април 2013 г. Христов бе избран в престижната селекция на списание Variety "Десет европейски режисьори", a на годишните награди на Българската филмова академия лентата му получи наградата за най-добър игрален филм за 2013 г., както и отличията за режисьорски дебют и за сценарий на игрален филм (Владислав Тодоров).

Руши Видинлиев беше отличен със статуетката за Най-добра мъжка роля, а Светлана Янчева за поддържаща женска роля. В категорията филмова сценография победител беше Пролет Георгиева, за художник по костюми отличието отиде при Армавени Стоянова, а за звукова режисура - при Светлозар Георгиев.

Сподели.